Гутериш: Страни използват пандемията за репресии

947
Гутериш: Страни използват пандемията за репресии
Снимка: Getty Images/Guliver

В понеделник шефът на ООН Антонио Гутериш разкритикува страните, които използват пандемията, за да оправдаят репресиите срещу несъгласието, затрудняване работата на медиите и потискането на критиките.

По време на откриването на основната годишна сесия на Съвета за правата на човека Антониу Гутериш заяви, че властите в редица държави използват ограниченията, предназначени да спрат разпространението на COVID-19, за да отслабят политическата си опозиция, предаде АФП.

"Използвайки пандемията като претекст, властите в някои страни са разгърнали строги мерки за сигурност и спешни мерки, за да смажат несъгласието, да инкриминират основните свободи, да заглушат независимото информиране и да ограничат дейността на неправителствените организации", каза той, без да посочва държави.

„Защитниците на човешките права, журналистите, адвокатите, политическите активисти и дори медицинските специалисти биват задържани, преследвани и подложени на сплашване и наблюдение за критикуване на правителствените реакции на пандемията - или липсата на такива“, добави той.

В някои страни, предупреди Гутериш, „ограниченията, свързани с пандемията, се използват за подриване на изборните процеси, отслабване на гласовете на опозицията и потискане на критиките“.

Говорейки в предварително записано видеопослание към до голяма степен виртуалната среща на базирания в Женева орган, шефът на ООН също така обвини широко разпространената дезинформация по света за коронавируса и пандемията.

В редица случаи, каза той, "достъпът до животоспасяващата информация за COVID-19 е скрит, докато смъртоносна дезинформация е засилена, включително и от управляващите".

Гутериш посвети голяма част от годишната си реч пред органа на ООН за правата на човека на широкообхватните последици от пандемията, която „удариха света безмилостно“.

"COVID-19 задълбочи вече съществуващите разделения, уязвимости и неравенства, както и разкри нови фрактури, включително грешки в човешките права", каза той.

Той посочи стотиците милиони семейства, които са видели живота си „обърнат с главата надолу“ поради загуба на работни места и нарастващ дълг.

В същото време, каза шефът на ООН, "болестта оказва непропорционално голямо влияние върху жените, малцинствата, хората с увреждания, възрастните хора, бежанците, мигрантите и коренното население".

В резултат, предупреди той, „напредъкът в равенството между половете е отложен назад години (и) крайната бедност се увеличава за първи път от десетилетия насам“.

Антонио Гутереш: Губим надпреварата с изменението на климата

Главният секретар на ООН Антонио Гутереш предупреди, че светът "губи надпреварата" с изменението на климата и настоя правителствата да ...

В допълнение към неравенствата в отделните страни, шефът на ООН засегна неравенствата между държавите, що се отнася до достъпа до ваксините за COVID -19. 75 процента от всички дози ваксини са приложени само в 10 страни, посочи той, докато над 130 страни все още не са получили и една доза.

"Равенството при ваксините в крайна сметка е свързано с правата на човека", каза Гутериш. "Ваксинният национализъм го отрича."

Отвъд пандемията Гутериш също подчерта необходимостта от повече действия в световен мащаб срещу системния расизъм и идеите за върховенство на белите. "Плесента на расизма изяжда институциите, социалните структури и ежедневието, понякога невидимо и коварно", каза той.

Гутериш приветства „новото пробуждане в глобалната борба за расова справедливост“.

"Трябва също така да засилим борбата срещу възраждащия се неонацизъм, надмощие на белите и расово и етнически мотивирания тероризъм," каза Гутериш. "Опасността от тези движени от омраза движения нараства с всеки изминат ден", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа