Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГУР: Украински дронове са ударили важно руско отбранително предприятие (ВИДЕО)

16 май 2024, 13:46 часа • 6148 прочитания

През нощта на 16 май украински дронове са нанесли удари по държавното предприятие от руския отбранителен комплекс „Базалт“ в Тула. Градът, административен център на Тулска област, се намира на около 190 км южно от Москва.

Поразени са производствените мощности

Снощната операция е поредната успешна за Главното разузнавателно управление (ГУР) на Украйна, съобщават източници от ГУР пред няколко местни медии - например РБК-Украйна и 24tv.ua ("Канал 24").

През нощта украинските дронове са ударили производствените мощности на „Базалт“, гласи информацията. Тепърва ще става ясно какви щети точно има, защото не са дадени допълнителни подробности. Има обаче кадри, които показват взривове.

Още: За Русия е все по-трудно в Харков, руски източник опроверга уж руски военен успех (ВИДЕО)

Удар по основно отбранително предприятие

Акционерното дружество „Научно-производствено обединение „Базалт“" е основното отбранително предприятие в Русия за създаване и доставка на оръжия и боеприпаси за сухопътните войски, военновъздушните сили и флота. То е част от държавната корпорация „Ростех“.

Освен основното подразделение в Москва, „Базалт“ включва изследователско и производствено подразделение в Красноармийск, Московска област, и производствени подразделения в Тула (Тулска област) и Нерехта, Костромска област.

Още: Това лято Путин може да нахлуе в още една държава

Заради войната на Русия срещу Украйна компанията е подложена на санкции от ЕС, САЩ и други държави.

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Според данни от открити източници дейността на „Базалт“ включва производство на авиационни бомби: високоексплозивни и взривни авиационни бомби, бетоноразрушаващи бомби, обемно-детониращи бомби, запалителни авиационни бомби. Също така се произвеждат: танкове; средства за идентифициране, маркиране и унищожаване на подводници; спомагателни, специални и учебни бомби; гранатометни комплекси и ръчни гранати; минохвъргачки и снаряди; морски гранатомети; авиационни средства за гасене на пожари ASP-500 и др.

Руското Министерство на отбраната съобщи тази сутрин, че противовъздушната отбрана е свалила два дрона над Тулска област.

Още: ПВО и два самолета, изстрелващи "Кинжал": Това ли порази Украйна на летище "Белбек"? (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес