Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грузинците масово сочат Русия за враг номер едно на страната си

22 юли 2024, 06:45 часа • 1082 прочитания

Мнозинството грузинци и то доста голямо смятат, че Русия е враг номер едно на Грузия. Това сочат резултатите в рамките на социологическото проучване "Кавказки барометър".

69% от запитаните в рамките на проучването сочат Руската федерация за основен враг на Грузия. Това е ново увеличение - през 2021 г. процентът беше 66 на сто, през 2019 г. – 49%, през 2017 г. – 40%, а през 2012 г. – 35%. Само 4% от анкетираните посочват САЩ като основен враг на Грузия, а 2% - Турция.

Не е учудващо, че толкова много грузинци ненавиждат Русия - през почивните дни от руска страна открито имаше предложение към управляващата в Грузия партия "Грузинска мечта" за помощ да запази управлението си. "Грузинска мечта" сътвори най-големият обществено-политически скандал в Грузия от дълго време насам с приемането на закона за чуждестранните агенти по примера на Путинова Русия: ЕС спря процеса по евроинтеграция на Грузия заради прокремълските закони

Още: Противоречи на конституцията: Президентът на Грузия подаде иск срещу закона за чуждестранните агенти

Кои са приятелите на Грузия?

От друга страна, 24% от анкетираните грузинци смятат САЩ за основен приятел на Грузия. На второ място е посочен Азербайджан – 8%, следва Украйна – 7%. После са Турция, Германия, Армения. Русия се счита за приятел на Грузия от само 2% от грузинците.

В същото време 26% са убедени, че Грузия изобщо няма приятели.

Проучването е проведено чрез интервюта лице в лице от 16 април до 13 май в цяла Грузия, с изключение на самопровъзгласилите се републики Абхазия и Южна Осетия, които бяха подкрепени от Русия и то с кратка война през 2008 година. В изследването са участвали общо 1509 души, включително в региони, гъсто населени с етнически малцинства: Самцхе-Джавахети, където живеят арменци, и Квемо Картли, с преобладаващо азербайджанско население. Анкетата "Кавказки барометър" е проведена на грузински, арменски и азербайджански език.

Още: Командирът на "Грузинския легион", защитаващ Украйна, е бил отровен (СНИМКА)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес