Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Глобиха баща, защото моли Путин да осигури лекарство за сина му (СНИМКИ)

16 февруари 2024, 06:41 часа • 6162 прочитания

10 000 рубли глоба - защото в отчаянието си търсиш начин да привлечеш вниманието на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. А търсиш вниманието му, защото детето ти е тежко болно и няма лекарство.

Историята на Дмитрий Бахтин и сина му Миша

Тригодишният син на Дмитрий Бахтин - Миша, е болен от спинална мускулна атрофия (SMA). Родителите му се опитват да накарат държавата да осигури на детето им лекарството "Рисдиплам" (Risdiplam). Необходимият за Миша препарат струва на семейството 14 000 000 рубли. За да живее пълноценен живот, Миша трябва да приема лекарството през целия си живот. Само че лекарство няма - и Дмитрий опитва нещо нестандартно. Той прави плакат с надпис-призив към Путин да спаси сина му и да му осигури лекарство и опитва да застане на място, където руският диктатор ще го види.

Още: Откриха медикамент, предотвратяващ ревматоиден артрит

Бахтин идва в офиса на президентския пратеник в Уралския федерален окръг с плакат "Президент Путин, спасете живота на дете, осигурете лекарство". Това не е първата акция на семейството, но предишни пъти нямаше задържани.

"Точно днес ни махнаха от улицата, за да не види президентът. Дмитрий беше задържан и глобен. Полицаят настоя, че Дима крие самоличността си и носи маска (балаклава), въпреки че не е така. Семейството ни вече е известно в града и тук няма политически мотив. Той свали маската си като вдигна плаката, но я носеше, защото днес навън е -27 градуса. Опитахме се да обясним на съда, но въпреки това ни глобиха", разказа съпругата му Яна Бахтина пред руския опозиционен канал SOTA.

Глобата е защото Дмитрий нарушил процедурата за провеждане на митинг.

Още: Пациенти със спинална мускулна атрофия: Отчаяни сме, търсим съдействие

"Искахме да привлечем вниманието на президента. От няколко месеца чукаме на всички възможни врати, за да ни отговорят, но властите отговарят само със стандартни формулировки. Няма друг вариант – нужна е помощта на президента", категорична е Яна Бахтина.

Тя каза също, че след ареста им те са били умишлено държани в съда дълго време и са били освободени едва когато кортежът на Путин е минал. "Смятаме, че е свързано. Точно днес ни махнаха от улицата, за да не ни види президентът", заяви Бахтина.

ОЩЕ: Децата са голямата жертва на войната на Путин: Примери от Украйна и Русия (СНИМКИ и ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес