Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гибралтар отново е обект на спор между Англия и Испания

02 април 2017, 18:59 часа • 5346 прочитания

Хапливи коментари бяха направени днес от британски политици след възникналата криза около бъдещото на Гибралтар.

"Премиерът Тереза Мей ще тръгне на война за Гибралтар по същия начин, по който Маргарет Тачър защити Фолкландските острови". Това заяви бившият министър-председател Майкъл Хауърд. Консерваторът лорд Хауърд допълни, че не може да се поставя под въпрос, че британското правителство твърдо ще застане зад Гибралтар, чието население категорично в два референдума е заявило, че не иска да живее под испанско управление.

Малко по-рано министърът на отбраната Майкъл Фалън обеща да брани "Скалата" по всякакъв начин.

Премиерът Тереза Мей даде гаранции на първия министър на задморската територия Фабиан Пикардо, че Лондон ще работи с Гибралтар за възможно най-добър резултат от Brexit и че територията няма да стане разменна монета в преговорите.

Кризата възникна след като Европейският съвет даде право на вето на Испания по въпроса за бъдещите отношения на Гибралтар с Европейския съюз. Фабиан Пикардо заяви, че Испания се е възползвала да предяви претенции към Гибралтар в светлината на Brexit, след като Тереза Мей не е споменала задморската територия в нейното писмо до Брюксел за стартирането на преговорите с ЕС.

Кирил Хараланов
Кирил Хараланов Отговорен редактор
Новините днес