Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германското военно министерство: Не можем да даваме повече оръжие на Украйна

23 август 2022, 11:19 часа
Реклама

По-нататъшните доставки на оръжие и военна техника за Украйна от запасите на Въоръжените сили на Германия (Бундесвера) ще отслабят германската армия. Тази позиция на Министерството на отбраната на Германия разпространи изданието Spiegel.

„Що се отнася до доставките от складовете на Бундесвера, ние достигнахме до допустимата граница“, каза говорител на военния министър Кристин Ламбрехт, добавяйки, че доставките на оръжия не трябва да бъдат за сметка на собствената отбранителна способност.

Въпреки това депутати и редица военни експерти поддържат мнението, че директните оръжейни доставки трябва да продължат, тъй като "Украйна в момента се бори за нашата сигурност и тази на съюзниците ни в НАТО“, както подчерта Михаел Рот от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), отхвърляйки аргументите на германското военно министерство.

Изявлението на Министерството на отбраната дойде в отговор на искане на депутатите от Бундестага Кристиан Клинк (Социалдемократическата партия), Сара Нани и Александър Мюлер (Свободната демократическа партия), които смятат, че оръжейните доставки трябва да бъдат увеличени дори за сметка на запасите на Въоръжените сили на Германия. „Профилът на способностите на Бундесвера може и трябва временно да остане на заден план в сравнение със стабилността на Украйна в настоящата критична ситуация. Това е така, защото оцеляването на Украйна е в интерес на политиката за сигурност на Германия“, смятат депутатите.

Междувременно от кабинета на германския канцлер Олаф Шолц отново отхвърлиха обвиненията в нерешителност при прехвърлянето на оръжия за Киев. Там са на мнение, че Берлин доставя достатъчно оръжия на Украйна, но също така е важно военните действия да не ескалират.

Припомняме, че на 19 юли министърът на отбраната на Германия Кристен Ламбрехт заяви, че Бундесверът изчерпва запасите от оръжия, които може да предостави на Украйна. Тогава тя каза, че Берлин ще продължи да подкрепя Киев и в бъдеще, но ресурсите са ограничени. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес