Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия ще разположи войски в Литва: Ето какво цели с този ход

01 март 2024, 13:39 часа • 2310 прочитания

Докато съюзниците от НАТО продължават да отхвърлят призивите за изпращане на сухопътни войски в Украйна, около 5000 германски войници се готвят да се преместят в Литва през 2027г., в историческо действие, което ще бъде първото постоянно разпределение на германски войски от Втората световна война. Базата в Литва се очаква да струва около 30 милиона евро на месец, предава Euronews. Още: Литва: При руска агресия НАТО първо ще неутрализира Калининград

Германският министър на отбраната Борис Писториус посети войски в Бавария, които ще бъдат засегнати от този ход. Той каза, че Германия има „опит с чуждестранни разполагания, включително чрез бойната група". „Въпреки това условията тук са различни, тъй като говорим за няколко години и в много случаи разполагания, придружени от семейства“, добави Писториус.

Защита на Литва

Германия ще разположи два бойни батальона в подкрепа на Литва след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна преди две години. Подсилването на Литва е високо в дневния ред на фона на нарастващите опасения за потенциална атака от Москва, чийто калининградски анклав граничи с Литва, заедно с нейния съюзник Беларус.

Още: Война Русия-НАТО: Германия подготви сценарий фаза по фаза

Постоянната дислокация на германските войски ще бъде само на 100 км от границата на Русия. НАТО се надява, че разполагането на войските ще защити Литва, тъй като те прогнозират, че Русия може да атакува 60-километровия участък на полско-литовската граница, наречен „пропастта Сувалки“, ако конфликтът ескалира.

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес