Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия пое контрола върху филиалите на руската "Роснефт" в страната

16 септември 2022, 09:27 часа • 1611 прочитания

Берлин заяви днес, че е поел контрола върху дейността на руската фирма "Роснефт" в Германия, която управлява няколко рафинерии. Целта е да се осигурят енергийните доставки, които бяха нарушени след нахлуването на Москва в Украйна.

Германските дъщерни дружества на "Роснефт" Rosneft Deutschland и RN Refining & Marketing, които представляват около 12% от капацитета за обработка на петрол в страната, са поставени под опеката на Федералната Агенция за енергийните мрежи, се казва в изявление на германското министерство на икономиката.

Това се случва в съответствие със закона за енергийната сигурност на Германия. Така Агенцията получава контрол върху Rosneft Deutschland и в трите петролни рафинерии PCK Schwedt, MiRo и Bayernoil.

От министерството обясниха решението си с факта, че "критични" предприятия, работещи в сектора на услугите, информационните технологии, доставчици, застрахователни компании и банки вече не искат да си сътрудничат с петролни рафинерии с участието на "Роснефт", нито със самите германски филиали на компанията.

ОЩЕ: Колко пари загуби Русия от войната в Украйна?

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес