Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия спира лицензите за износ на оръжие за Израел

18 септември 2024, 20:50 часа • 945 прочитания

Германия е задържала новия износ на оръжия за Израел, за да се справи със законови предизвикателства, съобщава Ройтерс.

Миналата година държавата одобри износ на оръжия за Израел на стойност 326,5 милиона евро, включително военно оборудване и бойни оръжия. Това е 10 пъти повече от 2022 г., сочат данни на Министерството на икономиката, което одобрява лицензите за износ.

Въпреки това одобренията са намалели през тази година - от януари до 21 август са предоставени само 14,5 милиона евро. От тях категорията "военно оръжие" е едва 32 449 евро.

Още: Как Германия остана (почти) без оръжия

Високопоставен правителствен служител твърди, че министерството е спряло работата по одобряване на лицензи за износ на оръжия за Израел в очакване на разрешаване на правни казуси, според които този износ от Германия нарушава хуманитарното право.

В своята защита по две дела - едно пред Международния съд и едно - в Берлин, заведено от Европейския център за конституционни и човешки права, правителството посочва, че не са изнасяни никакви оръжия с лиценз, издаден след атаките на "Хамас" срещу Израел от 7 октомври, освен резервни части за дългосрочни договори.

Обрат

В крайна сметка обаче, след материала германското правителство официално отрече информацията: Германия няма да замрази износа на оръжие за Израел

Нападението на Израел срещу Газа причини смъртта на повече от 41 000 палестинци, разсели по-голямата част от 2,3-милионното население, предизвика глад и доведе до обвинения в геноцид пред Световния съд, които Израел отрича.

Нито едно дело, оспорващо износа на германско оръжие за Израел, все още не е успешно, включително дело, заведено от Никарагуа в Международния съд.

Още: Германия отказа да предостави на Украйна ракети с далечен обсег

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес