Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Генералният секретар на НАТО до вчера не крие: Поддържах връзки с КГБ

05 октомври 2024, 12:15 часа • 1818 прочитания

Бившият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг е поддържал връзки с агент на КГБ в Норвегия. Това потвърждава самият той в интервю за Financial Times.

Столтенберг отстъпи поста си начело на НАТО на бившия нидерландски премиер Марк Рюте - и двамата публично подкрепят Украйна, като Столтенберг (той е и бивш премиер на Норвегия) многократно призоваваше за доставки на повече оръжия и по-бързо от Запада за Украйна.

Още: Марк Рюте вече е ръководител на НАТО, Кремъл с първи коментар (ВИДЕО)

Историята

Столтенберг разказва за връзките си с КГБ в рамките на материал, посветен на Украйна. Той е работил с КГБ през 80-те години на XX век, като контактът е осъществен с помощта на баща му Торвалд. По онова време бъдещият генерален секретар на НАТО е начело на Норвежкия младежки синдикат.

Столтенберг обаче е категоричен – не се срамувам от нищо, което съм направил. Веднъж месечно ходех на обяд, хапвахме сандвичи със скариди. Заради контактите му, през 1991 година норвежкото разузнаване го моли за помощ – да вербува офицера от КГБ, известен с фамилията Кирилов. Столтенберг опитва, казва, че Норвегия е красива страна и ще го пази - руснакът обаче отказва. Но още по-интересното е, че бащата на Столтенберг Торвалд, който е бил външен министър на Норвегия, поддържа топли отношения с Виктор Грушко, първи зам.-председател на КГБ и отговарящ за контраразузнаването, чийто син Александър става зам.-външен министър на Русия и през 2012 година е руският представител към НАТО. Александър дори разказва, че със Столтенберг са си играли заедно, докато бащите им се събирали на "по водка", пише Financial Times.

Основните герои от КГБ в историята

Най-впечатляващото - Александър Грушко все още е на висок държавен пост в Путинова Русия. Той е роден през 1955 година, все още е зам.-външен министър на Руската федерация и отговаря за отношенията с европейските държави. Йенс Столтенберг е роден 1959 година.

Още: Сътрудничеството между Русия и НАТО е прекратено

Бащата на Александър - Виктор, както е описано по-горе, е на висока позиция в КГБ и тясната му специалност е контраразузнаването - т.е. да открива навреме и да елиминира опасността от чужди шпиони. Виктор Грушко е имал контакти с един от най-известните двойни агенти от времето на Студената война - Ким Филби. Филби е срамно петно в историята на британската МИ-6. Твърди се, че именно благодарение на Филби съветското разузнаване успява да минимизира загубите, нанесени от предателството на Елизабет Бентли (агент на КГБ в САЩ) през 1945 г. - ден или два след нейните показания пред ФБР, Ким Филби изпраща в Москва донесения с пълен списък на всички, които тя е предала. Филби бяга в СССР през 1963 година, след като вече е на мушка като предател. Филби остава до края на живота си в Русия, погребан е в Москва.

Торвалнд Столтенберг е починал на 87 години, през 2018 година - бил е външен министър на Норвегия през 70-те години на XX век, в разгара на Студената война.

За Украйна Йенс Столтенберг твърдо вярва в следното: "Когато има желание, има решение". Според него, Украйна трябва да влезе в НАТО, като в това число бъдат включени и окупираните от Русия украински земи. Но трябва да е ясно в рамките на членството на Украйна при какви точно условия се задейства член 5 специално за Украйна, кои граници трябва да бъдат пресечени: Украйна побеждава Путин: Простичко обяснено как (ОБЗОР - ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес