Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

FT: Разрив между Путин и Медведев

12 август 2012, 20:23 часа • 6762 прочитания

Пукнатините между президента Владимир Путин и неговото протеже Дмитрий Медведев се увеличават, след като първият опроверга премиера си и си приписа заслугите за победната война на Русия срещу Грузия преди четири години, пише британският в. "Файненшъл Таймс".

Редкият укор на Путин дойде след документален филм, качен в интернет, в който бивши високопоставени генерали твърдят, че тогавашният президент Медведев се поколебал да нареди на руските бойни части да влязат с битка с проруските сили в грузинския анклав Южна Осетия и това е коствало живота на 1000 души.

В отговор на въпрос за документалния филм, озаглавен "Изгубеният ден", Путин заявява, че са били изгубени три дни на боеве, а не един и че се е обаждал два пъти на Медведев, за да го информира за развитието на събитията, докато той бил на Олимпийските игри в Пекин на 7 и 8 август 2008 г. Русия изпрати войски рано сутринта на 9 август.

Медведев твърди, че първият разговор с Путин, който от дълго време се смята за върховния лидер, дори когато беше премиер по време на президентския мандат на Медведев, бил проведен едва вечерта на 8 август. Вътрешни източници и аналитици твърдят, че безпрецедентната публична атака за едно от малкото според мнозина руснаци постижения по време на мандата на Медведев е сигнал за нарастващ конфликт между лагерите на двамата мъже.

"Путин винаги е защитавал Медведев и преди никога не е позволявал неговите действия да бъдат критикувани", отбелязва социоложката и бивш член на управляващата партия Единна Русия Олга Кристановская, която в момента прави проучване сред високопоставени вътрешни хора. "Сега това е първият сигнал, че защитата е отменена. Това е сигнал, че разривът в елита сега е стигнал далеч и че позицията на Медведев е заплашена", допълва тя.

В началото на август 2008 г. избухнаха боеве между грузинските сили и силите от сепаратистката област Южна Осетия, подкрепени от Русия. Насилието дойде след години на напрегнато безизходно положение. Късно на 7 август грузинската артилерия атакува град Цхинвали, подкрепена от сухопътни войски. Като ответен удар руските въоръжени сили навлязоха дълбоко в Грузия.

Боевете продължиха пет дни. Над 100 000 цивилни избягаха от домовете си, а около 850 души бяха убити. Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че коментарите от тази седмица не означават разрив в тандема. Но сред бизнесмените и аналитиците се оформя консенсус, че политическата безизходица нараства, отразявайки разрастването на раздора между либералните и консервативните групи в руския елит.

Разривът се появи за първи път, когато Путин обяви, че ще се кандидатира за президент през септември миналата година, сменяйки мястото си с Медведев, който стана премиер. Размяната осуети надеждите сред по-либерално настроените представители на управляващите и руските магнати, че Медведев може да остане на президентския пост и да продължи либералния курс за ограничаване на ролята на държавата в икономиката и увеличаване на политическата конкуренция.

Сега подозрението сред лоялните на Путин се задълбочава, че поддръжниците на Медведев и самият бивш президент може да са подкрепили протестите срещу Путин, които избухнаха миналата зима след твърдения за широки злоупотреби на парламентарните избори през декември.

"Медведев несъмнено инвестира огромни ресурси в подклаждането на протестите", казва вътрешен източник, пожелал да остане анонимен. "Просто се запитайте кой е основният човек, имащ интерес от това. Подкрепата беше предоставена чрез медиите, които помогнаха за подстрекаването на протестите, и чрез част от правораздавателните структури, които получиха заповед да не препречват пътя на протестиращите", допълва източникът.

"Има много силно подозрение, че групата около Медведев е помогнала за подклаждането на протестите и е предоставила финансиране. Но няма доказателства за това и е много малко вероятно някога да се намерят такива", казва Кристановская.

Сергей Марков, политолог и бивш член на Единна Русия, заяви, че напрежението се е изострило миналата седмица, когато Медведев обяви, че широка комисия от правителствени съветници ще включва хора, които открито се противопоставиха на Путин, като Константин Калмиков от Роспил, антикорупционен сайт, ръководен от водещата опозиционна фигура Алексей Навални. Марков определи решението като "открито предизвикателство към Путин".

Официални представители, работили с Медведев, омаловажиха твърденията за разрив. Игор Юргенс, лидер на либерален мозъчен тръст, съветвал Медведев по време на президентския му мандат, заяви, че двамата мъже продължават да са в един лагер. "Не бих драматизирал положението", заявява той.

Глеб Павловски, бивш близък съветник на Медведев в Кремъл заяви, че имало напрежение между двата лагера, но не и между двамата лидери. "Това отразява борба за политически дивиденти. Едни от най-силните политически дивиденти е успешната война срещу Грузия и новият президент иска да си я припише на своя сметка", допълва той.

Но всички погледи са насочени към есента, когато вълната от протести срещу Путин се очаква да се съживи и когато Медведев ще трябва да докаже, че правителството му е способно на действия в икономическата област. "Основният проблем на Медведев е, че до момента правителството му работи лошо. Ако продължи да не предприема действия до края на годината, ще има правителствена криза и ръцете на Путин ще бъдат развързани", смята Павловски.

Редактор: Георги Иванов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес