Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Френският премиер предупреди, че Европа не може да приеме всички бежанци

22 януари 2016, 11:09 часа • 4145 прочитания

Френският премиер Манюел Валс предупреди, че Европа не може да приеме всички бежанци, които бягат от войните в Близкия изток, изразявайки несъгласие с позицията на германския канцлер Ангела Меркел.

"Иначе нашите общества ще бъдат напълно дестабилизирани", казва той пред ВВС.

Според Валс Европа трябва да приеме спешни мерки по установяване на контрол на външните си граници. "Ако Европа не е в състояние да защити собствените си граници, самата идея Европа се оказва под въпрос", казал Валс в Давос, където взема участие в поредната сесия на Световния икономически форум.

При това Валс изразил несъгласие с позицията на Меркел, която в разгара на кризата с бежанците в средата на миналата година заяви, че приемането на бежанци е хуманитарен императив. Според критиците това заявление на канцлера само е усложнило миграционната ситуация.

"Съобщение, в което се казва "Идвайте, ще ви приемем", води до големи движения на население", посочил френският премиер. И макар че Валс отбелязал, че Меркел е "проявила мъжество", заемайки такава позиция, той е на мнение, че самият сигнал, изпратен от Берлин, не е бил верен.

"Днес, когато говорим нещо в Европа, след няколко секунди то се оказва на смартфоните в лагерите за бежанци", заявил Валс, според когото тази криза "поставя под заплаха самия европейски проект".

Изходът в такава ситуация е да се установи мир в Близкия изток, а докато това е невъзможно – да се засили контролът на външните граници на Европа и да се направят по-ефективни центрове по регистрация на бежанци в съседните на Сирия страни.

По данни на ООН през 2015 година в Европа са пристигнали повече от 1 млн. бежанци и мигранти. Повечето от тях са от Сирия, Афганистан и Ирак.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес