Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция изпраща военна техника на Армения

04 октомври 2023, 10:06 часа • 1883 прочитания

Франция ще достави военно оборудване на Армения, заяви френският външен министър Катрин Колона.

Франция даде своето съгласие за сключването на бъдещи договори с Армения, които ще позволят доставката на военно оборудване на Армения, за да може тя да осигури отбраната си“, каза Колона пред репортери на съвместна пресконференция с арменския си колега Арарат Мирзоян, съобщава Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

Колона пътува до Армения, за да оцени спешните нужди на страната на фона на притока на бежанци от Нагорни Карабах след светкавичната военна операция на Азербайджан.

Още: Песков порица Армения: Няма да е хубаво Путин да не може да ви посети заради Трибунала в Хага

Ереван и Баку спореха за анклава, който е международно признат като част от Азербайджан, но окупиран от Армения повече от три десетилетия – от 80-те години на миналия век, като водеха две войни за територията.

През 2020 г. Азербайджан превзе няколко селища по време на 44-дневни сблъсъци. Войната завърши с мирно споразумение с посредничеството на Русия. 

Миналия месец Азербайджан проведе антитерористична операция за отвоюване на територията и установяване на конституционен ред в региона. Арменските въоръжени формирования в Карабах се предадоха след 24-часовата операция.

Азербайджан, след като установи пълен контрол над региона, призова арменското население да стане част от азербайджанското общество и обеща да защити правата им. Но по-голямата част от местните арменци вече се изселиха оттам.

Още: Нагорни Карабах вече няма да съществува: Азербайджан реши откога

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес