Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция спира доставките с камиони от Великобритания за 48 часа

21 декември 2020, 06:41 часа • 2259 прочитания

Франция спря движението на камиони от Обединеното кралство за 48 часа вследствие на нови опасения за разпространението на нов щам на коронавирус във Великобритания, предаде BBC, цитирана от БГНЕС.

Мярката означава, че изходящият трафик от пристанището в Дувър ще спре.

Министрите и длъжностните лица ще обсъдят този ход в правителствения комитет за спешни действия днес.

Товарите от Франция до Обединеното кралство ще бъдат разрешени, но има опасения, че шофьорите на камиони няма да пътуват, за да не останат блокирани в Обединеното кралство.

Пристанище Дувър е затворено за движение, за напускащите Великобритания "до допълнително известие" поради гранични ограничения във Франция, се казва в изявление на пристанищните власти.

"Тази вечер спирането на придружени товари от Великобритания до Франция има потенциал да причини сериозни смущения в доставките на пресни храни във Великобритания - и износа на храни и напитки в Обединеното кралство", предупреди изпълнителният директор на Федерацията за храни и напитки (FDF) Ян Райт.

"Правителството трябва много спешно да убеди френското правителство да освободи придружените товари от своята забрана", заяви Рай.

Френският министър на транспорта Жан-Батист Джебарисаид обяви, че страната му е спряла цялото движение от Великобритания в полунощ за поне 48 часа.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес