Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция обеща нови миграционни правила след брутално убийство на студентка

25 септември 2024, 16:27 часа • 683 прочитания

Новият министър на вътрешните работи на Франция Бруно Ретайо заяви, че иска да „предприеме всички мерки“ за „намаляване на имиграцията" в страната.

„Имам цел, защото подобно на милиони французи смятам, че масовата имиграция не е възможност за Франция и дори не е възможност за тези мигранти, които понякога биват изпращани да загинат в морето“, заяви той в ефира на TF1. „Трябва да се предприемат законодателни мерки".

Още: В новото правителство на Франция парадоксът остава

Убийство разтресе Франция

Думите му идват в контекста на убийството на 19-годишна студентка, чието тяло било оставено в парижка гора и открито на 21 септември. Заподозреният - 22-годишен мъж с мароканско гражданство - беше арестуван в Швейцария.

Прокурорите твърдят, че заподозреният преди това е бил осъден за изнасилване и му е била издадена заповед да напусне Франция.

Убийството на студентката се очаква допълнително да нажежи политическото напрежение в страната, където новоназначеното дясно правителство планира да се бори с имиграцията.

„Това е отвратително престъпление“, заяви Бруно Ретайо, цитиран от AFP и БГНЕС. Той обеща да повиши реда, да затегне имиграционното законодателство и да направи по-лесно депортирането на чужденци, осъдени за престъпления.

Снимка: Париж, Getty Images/Guliver

„Зависи от нас като обществени лидери да откажем да приемем неизбежното и да развием правния си арсенал, за да защитим французите. Ако трябва да променим правилата, нека да ги променим“, каза Ретайо.

Още: По заповед на съпруга: 200 изнасилвания от десетки мъже. Франция е разтърсена от чудовищно секс престъпление

Мерките

Министърът възнамерява да започне процеса, като събере до няколко дни десетте префекта на десетте департамента, където има най-много миграционни безредици, за да ги помоли "да експулсират повече, да узаконяват по-малко“ и да ги разпита за възможните пробойни. Има и „законодателни мерки, които трябва да бъдат предприети“, продължи той в отделно интервю, цитирано от BFMTV.

В ефира на TF1 Бруно Ретайо предложи също така да се възстанови „престъплението незаконно пребиваване“, отменено по време на мандата на Франсоа Оланд.

Той не изключи възможността за въвеждане на случайни гранични проверки. „Ще видим докъде можем да стигнем“, каза още министърът.

И изрази желанието си „да създаде своеобразен съюз със страните, които искат повече твърдост по отношение на имиграцията, за да преразгледаме европейски текстове, които днес вече изобщо не са подходящи".

Още: Хиляди протестират във Франция срещу новия премиер Барние (ВИДЕА)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес