Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финландският външен министър посъветва Унгария да помисли дали става за членка на ЕС

23 юли 2024, 18:02 часа • 2668 прочитания

"Не е редно Унгария да се изявява като представител на ЕС в двустранната си дипломация, или да създава такова впечатление, когато министър-председателят на страната Виктор Орбан обикаля например Москва и Пекин". Това заяви финландският министър на външните работи Елина Валтонен след срещата с колегите си от ЕС в Брюксел.

Тя направи коментара, след като външните министри от блока бойкотираха срещата в Унгария заради здрависването на Орбан с диктатора Владимир Путин.

Още: Спираме оръжието от ЕС, ако не ни пуснете руския петрол: Унгария с ултиматум за Украйна

Ценностите на Унгария и ЕС са в "силен конфликт"

Според Валтонен възгледите на Будапеща не съответстват на официалната линия на ЕС.

"Разбира се, отделните държави имат възможност да го направят. Но тогава в даден момент може би е добре да се запитаме дали Европейският съюз е правилната референтна група, ако идеите се различават толкова коренно от общата ни ценностна база - както отчасти се случва", каза финландският топ дипломат, цитиран от местната медия SSS.fi.

Още: Унгария може да спре вноса на ток в Украйна заради "Лукойл" - да или не?

На уточняващ въпрос Валтонен все пак отвърна, че не изпраща послание към Унгария, че страната трябва да обмисли членството си в ЕС. Въпреки това тя продължи да критикува кабинета на Виктор Орбан и заяви, че основните ценности на Съюза са много силно дефинирани в договорите на ЕС.

Снимка: Getty Images

"Тогава, разбира се, в някакъв момент, ако действията и ценностите са в силен конфликт, то поне аз лично виждам, че ценностите побеждават", допълни Валтонен.

Ценностите на блока, определени в Договора за ЕС, са зачитане на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, правовата държава и зачитането на правата на човека и правата на малцинствата. Според този пасаж това са общи ценности в общества, които се характеризират с плурализъм, недискриминация, толерантност, справедливост, солидарност и равенство между половете.

Критиките към Орбан заради мисията му за мир

В началото на юли Унгария започна да изпълнява функциите на ротационен председател на Съвета на ЕС. Някои страни от блока обаче смятат, че по време на пътуванията си при Путин и китайския президент Си Дзинпин премиерът Орбан се е опитал да размие границата между председателството на ЕС и двустранната дипломация. Унгарският лидер се срещна и с Доналд Тръмп.

Още: Война и мир зад кулисите: Унгарски прочит от "Орбановия Александър Дугин"

По време на т.нар. мирни пътувания Орбан изразяваше своето мнение, което се отклонява от основната позиция на ЕС, за това как трябва да се реагира на войната между Русия и Украйна. Той се обявява за мир, но без да уточнява при какви условия, докато блокът отхвърля всякакви призиви за мир, който ще е при условията на Путин и няма да е справедлив за Украйна. ЕС продължава пълната си подкрепа за Киев, включително финансова и военна.

Още: Десетки евродепутати поискаха на Унгария да ѝ бъде отнето правото на глас в ЕС

Изказванията на унгарския външен министър Петер Сиярто по време на сесията на Съвета за сигурност на ООН също предизвикаха търкания в Съюза. При пристигането си на заседанието върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел посочи, че в речта на Сиярто ЕС е бил обвинен, че е съюз, който води война.

"Европейският съюз не води война", каза Борел и повтори посланието, че става въпрос за това Украйна да се защити от агресора.

Следващата среща на министрите на външните работи и отбраната на държавите членки на ЕС ще се проведе през август в Брюксел вместо в Будапеща. В понеделник Борел заяви, че това е символично наказание за Унгария заради срещата на Орбан с Путин.

Валтонен заяви, че Русия продължава да извършва военни престъпления и е важно Москва "да понесе своевременно отговорност за тях".

Още: САЩ направиха на пух и прах мисията за мир на Виктор Орбан

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес