Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финландия реши да спре даването на безусловен базов доход

25 април 2018, 08:51 часа • 5754 прочитания

Властите във Финландия взеха решение да закрият експерименталната програма за изплащане на безусловния базов доход, по която хиляди финландци получаваха по 560 евро месечно, предаде БГНЕС.

Финландското правителство е взело решение да прекрати експеримента, благодарение на който гражданите получаваха безвъзмездно приличен месечен доход. Програмата приключва през тази година. Парите се плащаха на 2000 финландци на възраст между 25 и 28 години.

Засега не се съобщават нито причините, нито резултатите от експеримента. Един от авторите на програмата - Оли Кангас, обаче коментира, че тя е била много лимитирана, насочена предимно към безработни.

През 2015 година безработицата във Финландия стигна 10%, което беше невиждано от 17 години и точно тогава се появи идеята за пилотната програма. Но през декември миналата година страната прие закон, според който безработните трябва да работят поне 18 часа на всеки 3 месеца, за да получават социални помощи.

През 2016 година избирателите в Швейцария масово отхвърлиха предложението за въвеждане на гарантиран базов доход за всички. Близо 77% бяха против предложението и само 23% го подкрепят. Там лагерът на поддръжниците предложи месечен гарантиран доход от 2500 швейцарски франка за възрастни и 625 швейцарски франка за всяко дете.

Швейцария беше първата страна, провела подобен референдум.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес