Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фалстарт и разрив относно състава на Европейската комисия, България поема регионалната политика? (СНИМКИ)

28 август 2024, 10:44 часа • 4343 прочитания

България ще получи ресор регионална политика в новата Европейска комисия (ЕК). 

Това твърди БНТ, позовавайки се на свои източници в Брюксел. По този начин българският еврокомисар ще отговаря за политиката на сближаване и подкрепата за регионите.

Очаква се Урсула фон дер Лайен да обяви кои ще бъдат членовете на новата Европейска комисия на 11 или 12 септември на специална пресконференция в Брюксел. След това започват препитванията на еврокомисарите в ресорните комисии на Европейския парламент. Едва след като те бъдат одобрени от евродепутатите, новата ЕК може да встъпи в длъжност. В Брюксел се надяват нова да стане на 1 ноември, но ако някои от кандидатите не успее да се представи добре пред европарламента, има вероятност Комисията да встъпи в длъжност по-късно, пише още обществената телевизия.

Още: Главчев постави срок на партиите до кога да пратят номинации за еврокомисар

Освен това новата Европейска комисия на Фон дер Лайен ще има няколко нови ресора - еврокомисар по отбраната, за Средиземноморието, по разширяването, по океаните и риболова и за жилищната политика.

Припомняме, че България все още не е излъчила кандидат или кандидати за еврокомисар, а крайният срок за това е 30 август. Очаква се служебното правителство на Димитър Главчев да обсъди предложени от партиите кандидатури, след което да изпрати имената за съгласуване в Брюксел. Два дни преди крайния срок предложените за позицията са Екатерина Захариева (ГЕРБ), Велислава Петрова (ИТН), Сергей Станишев (БСП), Искра Михайлова-Копарова (ДПС-Пеевски).

Раздор до последно

Иначе се очакват и спорове до последно относно състава на следващата Европейска комисия, след като държавите членки обявиха преобладаващо мъжки състав на кандидатите. Именно това е открито пренебрегване на желанието на председателя Фон дер Лайен, пише в свой анализ Агенция "Франс прес". До този момент страните от ЕС са предложили 21 номинации в новия 26-членен екип на Фон дер Лайен. Проблемът е, че 16 от тези 21 имена са на мъже, въпреки изричната молба на ръководителя на ЕК към държавите членки след преизбирането си през юли да ѝ предоставят избор по един кандидат мъж и жена.

Още: Европейската комисия поиска официални обяснения от България за хомофобския ЛГБТИ-закон

Снимка: EP

Нито една страна не е направила това, което означава, че жените може да заемат до шест поста в следващата изпълнителна власт на ЕС, включително самата Фон дер Лайен и номинацията за върховен представител за външната политика на Съюза - Кая Калас. Европейското женско лоби - група, която работи за равенството на половете в блока, заяви, че тази ситуация е показателна за старото мислене на "клуба на момчетата", наричайки го "смущаващо". И още:

"Ако държавите членки наистина вярват, че само мъжете са достойни да заемат тези постове или че няма квалифицирани жени в техните държави, те не само не са в час - те са заблудени", каза говорителят на групата Мирта Баселович. Според председателя на комисията на ЕП за равенство на половете Лина Галвес числата показват явна липса на политическа воля от страните членки, които изпратиха "много лош сигнал, особено към младите жени и момичета".

Още: След скандал: Урсула фон дер Лайен е преизбрана начело на Еврокомисията (ВИДЕО)

В основата на ситуацията стои игра за надмощие между Фон дер Лайен и европейските столици, които могат да подкрепят на хартия цели като паритет на половете, но на практика не го спазват, пишат още в своя анализ от АФП. "Като държави членки очакваме Фон дер Лайен да се стреми към равенство между половете. В същото време считаме, че зависи от нас да предложим комисаря, който предпочитаме. За жалост, тези две желания изглежда, че не се припокриват този път", заяви европейски дипломат, който пожела да запази анонимност.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес