Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейският парламент реши: Илиана Иванова е новият български еврокомисар (ВИДЕО)

12 септември 2023, 13:07 часа • 3726 прочитания

Европейският парламент прие кандидатурата на Илиана Иванова за еврокомисар. В гласуването в пленарната зала в Страсбург на 12 септември 522 евродепутати дадоха гласове "за" включването на българския представител в изпълнителния орган на ЕС. "Против" бяха 27, а 51 се въздържаха.

Остана само още една стъпка за завършване на процедурата, но тя е по-скоро формална - одобрението на Европейския съвет, т.е. единодушно "да" от 27-те държави членки на блока.

Илиана Иванова ще наследи Мария Габриел, която подаде оставка от Европейската комисия, за да стане вицепремиер и външен министър. Новият български еврокомисар ще поеме ресорите иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. 

Още: Илиана Иванова: Чест е кандидатурата ми за еврокомисар да бъде потвърдена от председателя на ЕК

Снимка: Actualno.com

Какво обеща Иванова?

Миналата седмица тя бе изслушана в Брюксел от комисиите на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и по култура и образование (CULT).

В речта си тогава Иванова открои приоритетите си, сред които опростяване на процедурите по различни програми в ресора ѝ, ефикасност на Европейския съвет за иновации, развитие на програмата "Хоризонт Европа", инвестиции в образованието и научните изследвания, равнопоставеност между половете и др.

Снимка: europarl.europa.eu

"Всяко евро, което се инвестира, да води до добавена стойност за гражданите – не да е просто статистика", е една от целите на Илиана Иванова.

"За мен възвръщаемостта е много важна. Измервам я посредством разкриване на работни места, увеличени приходи, увеличени активи. Тези, които са използвали програмата „Хоризонт“, са увеличили приходите си с 30% и са разкрили с 20% повече работни места", посочи тя по време на изслушването.

Още: Българският кандидат за еврокомисар с идеи как "всяко евро да води до добавена стойност" (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес