Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европа руши съветските си паметници в знак на гняв срещу Русия

28 април 2022, 14:43 часа • 6303 прочитания

Статуи и мемориали, построени в чест на Съветския съюз и Червената армия, се сгромолясват с гръм и трясък в редица държави на фона на възмущението от руската инвазия в Украйна.

В същия ден, когато работници в Киев демонтираха паметник от съветската епоха, посветен на дружбата между Украйна и Русия, далеч на север в Латвия бе изтръгната от земята каменна плоча, посветена на Червената армия.

Съветски паметници, които мнозина смятат за символ на историческото потисничество на Кремъл, се разрушават в цяла Европа, откакто Русия започна инвазията си в Украйна на 24 февруари, съобщава Радио Свободна Европа.

Сергей Миргородски, един от авторите на паметника от 1982 г. в Киев, наблюдава демонтажа заедно с още около 100 души. Миргородски заяви пред Ройтерс: "Русия нахлу в Украйна.... Можем ли да бъдем приятели с Русия? Как мислите? Това е нашият най-голям враг, затова паметникът на руско-украинската дружба вече няма смисъл".

На камъка са гравирани думите "На 26 септември 1944 г. Съветската армия освободи Мадлиена от фашистките германски нашественици".

В края на април общинският съвет на община Огре, в чийто състав влиза енория Мадлиена, обяви, че ще премахне пет паметни камъка на червеноармейците в региона. Камъкът от Мадлиена е първият.

През 2017 г. Полша прие закон, забраняващ паметници, които "символизират или пропагандират" тоталитарни режими. Законът не се прилага за обекти, които са "единствено художествени или които са издигнати върху останките на загинали войници.

Преди разрушаването на паметника в Гарнкарско е премахната плоча, която по-рано е била изцапана с червена боя. Паметната плоча гласяла: "Вечна слава на героите, загинали за честта и независимостта на съветската родина".

По време на Втората световна война Червената армия изтласква силите на нацистка Германия от Полша, но последвалият комунистически режим, наложен в страната, се разглежда от повечето поляци като мрачен период в тяхната история, преди да възстановят независимостта си през 1989 г.

Полската полиция съобщи на местните медии, че гробищен паметник на Червената армия от 50-те години на миналия век в Кошалин изглежда е бил незаконно сринат от някой, който е използвал багер и е влязъл в гробището късно през нощта. Паметникът изобразявал съветски войник, прегърнат от момиче с гълъб в ръка.

Председателят на полския Институт за национална памет присъства на събарянето на паметника в Хржовице и заяви: "В свободна, независима и демократична Полша, както и в свободна Европа, няма място за мемориали и символи, обозначени с червена звезда, на обществени места."

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес