Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Евроизборите ще са в два тура. ЕС трябва да преосмисли себе си и ролята си": Политологът Иван Кръстев (ВИДЕО)

05 юни 2024, 12:33 часа • 1499 прочитания

"Тези европейски избори ще са в два тура - на първия тур гласуват европейците за парламент, на втория тур гласуват американците за президент. В зависимост от резултатите от този втори тур някои европейски правителства и партии могат да променят политиката си."

Това каза политологът и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена Иван Кръстев. Той взе участие в дискусия, посветена на България в европейския контекст, организирата от Бюрото на Европейския парламент у нас и провела се в Литературен клуб "Перото".

"Европа е в геополитически контекст, който е много различен от този, който тя си е представяла. Никога преди ЕС не е бил изправян пред толкова предизвикателства и дори не говоря само за войната в Украйна, а за тотално променените отношения в търговските сделки, надигането на протекционистични политики в различни страни, новите баланси. ЕС е заставен да преосмисли себе си, ролята си, да преосмисли как си представя света в следващите 10-15 години и какъв свят иска", обясни още политологът и акцентира върху необходимостта от запазване на постигнатото и защитата на ЕС от промени, които не са в негов интерес.

Още: "Реваншистът" Борисов гледа към властта със санкционирания Пеевски: "Зюддойче Цайтунг"

По думите му ако досега въпросът е бил как ЕС си представя как променя страните около себе си, то сега въпросът е как да не позволи другите да променят ЕС по начин, който не иска.

"Ние трябва да изберем какъв ЕС искаме", изтъкна Кръстев, и подчерта че комбинацията от фрагментация и поляризация прави формирането на мнозинства трудно и важно.

Иначе в дискусията участваха още заместник-директорът на ЕСВП Весела Чернева и политологът от СУ „Св. Климент Охридски” Даниел Смилов. Ръководителят на Бюрото на Европейския парламент Теодор Стойчев от своя страна посочи, че предстоящите европейски избори на 9 юни ще определят бъдещето на 450 милиона европейци за следващите пет години и какви ще са различните мнозинства в следващия ЕП по важните европейски теми.

Дискусията засегна ключовите аспекти на предстоящите европейски избори и тяхната значимост за целия ЕС. Европейските граждани осъзнават геополитическата важност на момента и предизвикателствата, пред които е поставен Европейският съюз.

Още: Докажете, че изборите ще са честни: 13 важни въпроса към всички партии

Весела Чернева предупреди за възхода на крайната десница и левица, което би довело до отслабване на европейските институции. Ние трябва да преценим как да се възползваме от плаващите коалиции във и извън ЕС. България трябва да реши как иска да се развиват Западните Балкани, черноморския регион и доколко да сме активни в дебатите по теми като сигурност и отбрана, икономика и мястото на ЕС в света, добави тя.

Според Даниел Смилов евроскептичните партии могат да доминират в ключови демокрации, което би променило политическата динамика в ЕС. Евросъюзът трябва да бъде по-амбициозен, за да не изглежда слаб и да запази трансформативната си сила спрямо държавите членки. Той добави, че ако политическото лидерство в ЕС не предлага градивни решения, това може да доведе до радикализация на опозицията и антисистемни настроения.

Публиката също се включи активно в дискусията с въпроси за рисковете на разпространяването на евроскептичните гласове в България, бъдещето на България в ЕС, върховенството на закона в България и липсата на младежки политики.

Още: Европеист: Брюксел не е просто сграда - това сме всички ние, но само с клипове по телевизията не става

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес