Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евродепутатите одобриха 35 млрд. евро заем за Украйна: "Путин ще трябва да плати за щетите" (ВИДЕО)

22 октомври 2024, 13:43 часа • 867 прочитания

Евродепутатите дадоха зелена светлина за отпускане на извънреден заем на Украйна в размер до 35 млрд. евро, който да бъде изплатен с бъдещите приходи от замразените руски активи.

С 518 гласа „за“, 56 „против“ и 61 „въздържал се“ Европарламентът одобри новата макрофинансова помощ за Украйна срещу "бруталната агресивна война на Русия".

Този заем е частта на ЕС от пакета на Г-7, договорен през юни, за предоставяне на финансова подкрепа на Украйна в размер до 50 млрд. долара (приблизително 45 млрд. евро). Окончателната сума, която ЕС ще предостави, може да бъде по-малка - в зависимост от размера на заемите, предоставени от другите партньори от Г-7.

Още: Лондон дава на Украйна заем през замразените руски активи, насочен за разработка на дронове

Блокадата на Унгария

Механизмът за сътрудничество в областта на заемите за Украйна, който е новосъздадена рамка, ще предостави на Украйна бъдещите приходи от замразените активи на Руската централна банка, намиращи се в ЕС. В западните страни от началото на агресивната война на Владимир Путин бяха замразени около 300 милиона долара руски активи. Около две трети от тях са в Европа.

По-рано през октомври посланиците на ЕС постигнаха съгласие по план за отпускане на заем в размер на 35 млрд. евро за Украйна, обезпечен с печалбите от замразените активи. Само че Унгария блокира ключова реформа на санкциите срещу Русия, обвързана с кредита, до приключването на президентските избори в САЩ на 5 ноември. Така самият заем остава "на пауза": Орбан готви голям политически подарък за Тръмп - бърка в джобовете на европейците заради Украйна.

Снимка: Europarl.europa.eu

Условията за Украйна

Въпреки че средствата по механизма могат да се използват за обслужване и погасяване на заеми, Киев може да разпределя средствата по линия на макрофинансовата помощ (МФП) по свое усмотрение, съобщават от Европейския парламент.

Новите средства за МФП ще бъдат изплатени до края на 2025 г. Заемът е обвързан с непрекъснатия ангажимент на Украйна да поддържа ефективни демократични механизми, да спазва правата на човека, а също и с други политически условия, които ще бъдат определени в меморандум за разбирателство. Освен това към заема за МФП ще се прилагат системите за управление и контрол, очертани в Плана за Украйна, както и конкретни мерки за предотвратяване на измами и други нередности.

Съветът планира да приеме регламента чрез писмена процедура след гласуването в Европарламента. Регламентът ще влезе в сила в деня след публикуването му в Официален вестник на ЕС.

Още: САЩ вече виждат Украйна в НАТО, Байдън работи по гаранция срещу Тръмп (ОБЗОР - ВИДЕО)

"Путин да плати за щетите, които нанася на Украйна"

„От първия ден на войната, започната от Путин, е ясно, че Русия ще трябва да плати за всички щети, нанесени на Украйна, и за възстановяване на бъдещето на Украйна. Но до този момент това все още не може да стане. Затова има решение за използване на замразените руски активи. 45 милиарда евро са предвидени за изплащане на Украйна (общо от Г-7 и ЕС) – суми, които Русия ще трябва да плати. Цената, която украинското население плаща, не може да бъде измерена в евро или в долари“, обяви докладчикът Карин Карлсбро от „Обнови Европа“.

Тя подчерта, че е необходимо по структуриран начин да се предвиди изплащането на помощта. „Някои ще кажат, че е невъзможно, но днес ние знаем, че това е невярна прогноза“, добави Карлсбро. „Нашият демократичен дълг е да извършим проверка върху всичко онова, което е предвидено в Механизма за сътрудничество по заемите за Украйна. Днес в Европейският парламент ще направим първата крачка към това Русия да плати за всичко, което е извършила“.

Януш Левандовски от ЕНП, който е част от бюджетната комисия в Европарламента, каза, че „има изгледи за успешен резултат“, заяви той.

Еврокомисарят Дидие Рейндерс изрази благодарността на ЕК за бързата работа на ЕП. Той припомни, че през юни лидерите на ЕС се разбраха с партньорите от Г-7 за предоставяне от заема на стойност 45 милиарда евро, или 50 милиарда долара. „По това досие се работи много бързо. Поздравявам ви за усилията. Европейският съюз участва с най-голяма сума. Вече сме в последния етап за получаване на одобрение. ЕС ще може да създаде Механизма за сътрудничество по заемите на Украйна.

„Приносът на ЕС е 35 милиарда евро – заемът ще е обвързан със специални условия, съгласно споразумение с Украйна. Заемът има новаторски черти. Русия ще бъде държана отговорна за действията си. Предложението на Комисията дава разрешение за този заем, ако заемодателите от Г-7 поемат разликата. На 25 октомври партньорите от Г-7 ще съобщят техния принос. Продължаваме да работим с тях, за да гарантираме реализирането на механизма", добави Рейндерс.

Още: Евролидерите: Руските активи да останат замразени, докато Путин не изплати репарации на Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес