Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Етническо и религиозно напрежение в Русия: Сблъсък между Кадиров и Бастрикин (ВИДЕО)

30 юни 2024, 10:49 часа

Руските ултранационалисти продължават да изразяват все по-голямо съмнение в способността на властите да предотвратят ново терористично нападение и да се справят с етническото и религиозното напрежение в страната след терористичните нападения на 23 юни в Дагестан.

Реклама

Още: Атаките в Дагестан разкриха: Улисана в Украйна, Русия се оказа уязвима у дома

Руските ултранационалисти широко разпространиха история, в която се твърди, че екстремисти са тормозили руски лекар в Дагестан, който отказал да прегледа пациентка, която не искала да свали никаба си (дълга дреха, носена от някои мюсюлмански жени, за да покрие цялото им тяло и лице, с изключение на очите). Твърди се, че екстремисти са организирали събитието, за да разпалят допълнително етническо и религиозно напрежение в субекта на Руската федерация.

Руските ултранационалисти също така твърдят, че дагестанските власти знаят самоличността на екстремистките лидери, но са позволили на радикалните салафити-джихадисти да контролират цели сфери на обществения живот в републиката. Тези твърдения доведоха до подновяване на дискусиите за забрана на никаба в Русия, което накара шефа на Следствения комитет Александър Бастрикин да изрази косвена подкрепа за забрана на стила на обличане.

Още: "Хюриет": Турските служби са предотвратили втора терористична атака в Русия след "Крокус"

Руската ултранационалистическа дискусия, фокусирана върху никаба, е странна предвид колко малко са мюсюлманите, носещи никаб в Русия, пише американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). И добавя, че руските ултранационалисти вероятно ще продължат да изразяват опасенията си от нови терористични атаки по начини, които допълнително разпалват етническо и религиозно напрежение. Тази реторика отчасти отчуждава малцинствените и мюсюлманските общности и поражда враждебност, която салафитско-джихадистките групи могат да използват в усилията си за набиране на нови членове.

Още: В Дагестан пак тичат с автомати по улиците (ВИДЕО)*. Главният трол на Пригожин остава в ареста

Снимка: Дагестан, Getty Images

Конфликт между Бастрикин и Кадиров

Бастрикин заяви на 29 юни, че ислямските терористи са "успели да пренесат знамето на ислямския терор" в Русия и че Държавната дума трябва да реагира на заплахата. Обвинението му към ислямистите предизвика ответна реакция от страна на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров, който призова Бастрикин и други руски официални лица да подбират внимателно думите си и да избягват да характеризират всички мюсюлмани като терористи. Кадиров предупреди, че подобни изявления застрашават единството и стабилността на обществено-политическата ситуация в страната.

Още: "Който посегне на полицай, ще убием и него, и роднините му": Кадиров плаши след атаките в Дагестан

Руски военни блогъри и служители на по-ниско ниво и преди са участвали в подобни дебати и е важно, че Кадиров беше готов открито да критикува друг високопоставен служител на Кремъл по този въпрос. Бастрикин и преди се е позиционирал като видна фигура в руското ултранационалистическо движение и се поставя в противоречие със силния човек на диктатора Владимир Путин в Чечения, който често се представя като представител на мюсюлманското малцинство в Русия.

Възможно е през следващите дни Путин да се включи в дебата между Бастрикин и Кадиров с надеждата да потуши безпокойството сред руснаците и евентуален бъдещ конфликт между двамата служители, анализира ISW.

Още: "Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа": The Times

Войната в Украйна: Какво се случва на фронта?

В сводката на Генералния щаб на украинската армия от снощи, 29 юни, пише, че през изминалото денонощие по протежение на целия фронт са се състояли 117 бойни сблъсъка - т.е. с 23 по-малко на дневна база.

Все още е най-горещо в Покровското направление - на запад от Авдеевка, с 41 руски атаки. Най-голямата активност е в района на Очеретино. Нападения е имало при Новоалександровка, Евгенивка, Воздвиженка, Сокол, Новоселовка Първа, Прогрес и Уманско. Украинците са отблъснали 29 атаки на агресора, а 12 сблъсъка все още продължават, гласеше сводката от снощи. Генщабът пише и за 252 военни жертви на руснаците, от които 106 са "необратими", унищожена е и военна техника.

Още: "Ракетна атака": Русия унищожила близо 40 дрона, изстреляни от Украйна (ВИДЕО)

В Харковското направление през деня украинските защитници успешно са спрели 12 опита на противника да подобри позицията си в района на Вовчанск (Волчанск - на руски език). "Руските терористи понесоха загуби и се оттеглиха", гласи сводката на генщаба. Според руския пропагандист Семьон Пегов, който е основател на Телеграм канала WarGonzo, продължават тежките боеве във Волчанск и в района на Глубоко. Няма значителен напредък на руснаците, но активността на военните действия в района продължава да е "изключително висока".

Седем неуспешни атаки на руснаците е имало край Калиновка, Григоровка и Часов Яр в Краматорското направление, твърди украинската армия. Боевете продължават при Нови, но няма загуба на украински позиции. Продължават сраженията в източното предградие на Часов Яр. Успоредно с това руските войски продължават да се опитват да развият настъпление по фланговете, пише Пегов. Украинците се отбраняват активно, но не навсякъде успяват да задържат позиции - наблюдават се нови тактически успехи на руските въоръжени сили, твърди той.

"В посока Горловка-Торецк подкрепеният от авиацията противник атакува 7 пъти позициите на украинската армия. Още един двубой се води близо до (село) Ню Йорк. Ситуацията е под контрола на Силите за отбрана", пише в сводката на украинския генщаб. Телеграм каналът "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, пише за тази част от фронта, че руските войски са изравнили фронтовата линия в района на Шуми, като са напреднали до покрайнините на Кирово. Също така провеждат настъпление в близост до канала Северски Донец-Донбас западно от Дружба. Дружба се намира много близо до град Торецк - на североизток.

Още: Как Украйна може и трябва да се спаси от енергийния терор на Русия? (СНИМКИ)

В Купянско, Лиманско и Северско направление контролът се държи от украинците и няма особени промени. В посока Лиман украинските формирования се опитват да контраатакуват от Терно, докато руските въоръжени сили удържат настъплението, пише "Рибар".

(КАРТА) Тук е и Серебрянската гора, където украинските сили са отблъснали врага си при горското стопанство. Операцията е била проведена от бойци на 12-и БрСП "Азов".

Украинската бригада "Азов" пусна видео от връщане на завзети от руснаците позиции на неуточнено място в Донецка област - ВИДЕО 18+.

В Кураховското направление руснаците са извършили 14 щурмови действия при Красногоровка, Константиновка и Парасковиевка. Три нападения продължават в района на Красногоровка, пише украинският генщаб. Според WarGonzo в района на Константиновка и Парасковиевка руснаците "очевидно са завършили подготовката за по-нататъшно придвижване и са започнали настъпление, има тактически успехи". Има и успехи на руските войски в района на Красногоровка, твърди Пегов. "Бавно, но сигурно руските въоръжени сили изместват украинските въоръжени сили от заетите позиции, изтласквайки украинците към покрайнините на града", гласи обзорът му.

Още: Дим и огън: "Сбогом" на 8 руски ПВО системи и комуникационен център в Крим (ВИДЕО)

Украинските сили наскоро си върнаха загубените позиции край Кремена, Луганска област, съобщава в днешния си обзор Институтът за изучаване на войната.

А ето какво се случва на фронта в Запорожка област - украински FPV дрон преследва напълно зареден руски комплекс Bm-21 Grad. Резултатът е катастрофална детонация на боеприпасите:

Още: 30 свалени самолета за 6 месеца: Украйна се хвали с удари, Русия гаси пожари (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес