Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС удря Беларус с нови санкции

02 юли 2024, 06:15 часа
Реклама

ЕС наложи нови санкции на Беларус, свързани с покупките на благородни метали и камъни, повишаване на цената на вносното зърно и дейността на беларуските транспортни фирми, съобщи БГНЕС. 

Още: Помагаш на Путин, получаваш санкции: ЕС наказа БеларусП

Мерките

От Европейския съвет заявиха, че мерките, насочени към беларуската икономика, с оглед на участието на Минск във война на Русия срещу Украйна, ще бъдат отражение на "вече въведените ограничителни мерки срещу Русия".

Съветът добави, че тези мерки ще бъдат насочени към "заобикалянето на правилата, произтичащо от високата степен на интеграция между руската и беларуската икономика".

Сред мерките, които влизат в сила, са тарифите за товари, транспортирани до ЕС от Беларус и Русия, които ще бъдат увеличени до 50%, за да се подпомогне осигуряването на повече възможности за продажба на украинско зърно.

Русия заобикаля санкциите през Беларус

Същевременно Беларус е един от пазарите, чрез които Русия заобикаля предишните санкции върху високодоходната търговия със злато и диаманти. Тази врата предстои да бъде затворена.

Друга ключова мярка, обявена от Европейския съвет, е насочена към прекратяване на заобикалянето на санкциите от страна на компании, които реекспортират стоки по заобиколни търговски маршрути.

Предоставянето на определени услуги на беларуски институции, дружества и физически лица, като например счетоводни или юридически услуги, също ще попадне под ударите на новите санкции.

Продуктите, изнасяни от ЕС, ще бъдат маркирани с надпис "не е предназначено за Беларус".

Износът на ЕС за Беларус сега е около три пъти по-малък, отколкото през 2020 г. Въпреки това, по данни на Евростат, износът на ЕС за Беларус е нараснал с повече от една трета през 2023 г. до 8,1 млрд. евро.

Още: Беларус започва мащабни военни учения край Полша, Украйна и Русия

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес