Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС с първа стъпка да не приема руски паспорти, издадени в Украйна и Грузия

12 октомври 2022, 15:10 часа • 2012 прочитания

Постоянните представители на страните членки в ЕС договориха днес мандат за преговори с Европейския парламент относно решение за неприемане на руски документи за пътуване, издадени в Украйна и Грузия. Това съобщиха от чешкото председателство на Съвета на ЕС.

Решението е в отговор на непровокираната и неоправдана военна агресия на Кремъл срещу Украйна и на практиката на Русия да издава руски международни паспорти на жителите на окупираните региони. То следва и едностранното решение на Руската федерация да признае независимостта на грузинските територии Абхазия и Южна Осетия през 2008 г.

Руските документи за пътуване, издадени на лица, пребиваващи в окупираните от Русия региони в Украйна (Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие) или в отцепническите територии в Грузия, няма да бъдат приемани като валидни документи с цел получаване на виза или за преминаване на границите на Шенгенското пространство.

"С незаконното си анексиране на украински региони Русия за пореден път показа грубото си незачитане на международния ред, основан на правила. Никога няма да признаем нарушаването на основните права на Украйна и Грузия на независимост, суверенитет и териториална цялост. ЕС застава единно и решително на страната на двете държави и техния народ", заяви министърът на вътрешните работи на Чехия Вит Ракушан.

Руските документи за пътуване, издадени в тези региони, вече не се признават или са в процес на непризнаване от държавите членки на ЕС. Целта на това решение е да се определи общ подход, да се гарантира правилното функциониране на външните граници и общата визова политика и да се защити сигурността на страните от блока.

Въз основа на мандата, договорен днес, председателството е готово да започне обсъждания с Европейския парламент.

След незаконното анексиране на Кримския полуостров през март 2014 г. Русия издава руски международни паспорти на жителите на Крим. През април 2019 г. тази практика беше разширена до неконтролираните от правителството области Донецк и Луганск, а през юли 2022 г. - до окупираните области Херсон и Запорожие. Системното издаване на руски паспорти в тези окупирани региони представлява допълнително нарушение на международното право и на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

ЕС многократно е осъждал по възможно най-категоричен начин военните действия на Русия в съседната страна и е изразявал пълна солидарност с народа на Украйна. Държавите членки на ЕС категорично отхвърлиха и недвусмислено осъдиха незаконното анексиране от страна на Русия на украински региони и територии, както и признаването от страна на Русия на независимостта на грузинските територии Абхазия и Южна Осетия.

В отговор на руското анексиране на Крим и на последните събития в агресивната война на Владимир Путин срещу Украйна бяха въведени редица индивидуални и икономически санкции. ЕС също така напълно преустанови действието на споразумението за облекчаване на визовия режим между ЕС и Русия.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес