Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС може да конфискува унгарско имущество заради отказа на страната да приема мигранти

14 септември 2017, 16:35 часа • 1925 прочитания

Евросъюзът може да конфискува унгарско имущество, включително недвижими имоти зад граница, заради отказа на Будапеща да приема мигранти и да признае решението на Европейския съд в Люксембург за квотите за разселване, заявява в интервю за електронното издание на в. „Цайт” германският специалист по международно право Щефан Лоренцмайер.

„Парцелите или сградите, които принадлежат на унгарската държава и са на територията на ЕС, може да бъдат конфискувани и продадени на търг”, предлага Лоренцмайер

„От юридическа гледна точка такава мярка е допустима, в случай че Унгария продължи както досега да отказва да признае решението на Европейския съд”, казва юристът.

През есента на 2015 страните от ЕС решиха да разселят на територията на общността 160 000 бежанци, които тогава бяха в Гърция и Италия. Квотите се определяха пропорционално на населението на страните. Унгария се обяви против решението, но Европейската комисия я задължи да приеме 1 300 души.

В момента против изпълнението на миграционните квоти се обявяват страните от Вишеградската четворка – Унгария Полша, Чехия и Словакия, предаде БГНЕС.

Унгария и Словакия подадоха иск в Европейския съд в Люксембург за отмяна на решението на Съвета на вътрешните министри от 2015 за задължителните квоти за разпределение на бежанците.

Съдът отхвърли иска. Унгарските власти заявиха, че приемат решението за сведение, но няма да променят миграционната си политика.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес