Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС и Г-7 вече говорят за директно ползване на замразените руски активи за Украйна

12 юни 2024, 14:13 часа
Реклама

Европейският съюз и Г-7 обсъждат варианта за използване не само на генерираните печалби от замразени руски активи за закупуване на оръжие за Украйна, а и самите активи. Това се разбра от думи на топ дипломата на ЕС Жозеп Борел преди срещата на Г-7 в италианския регион Пулия на 13-15 юни. В нея ще участва и украинският президент Володимир Зеленски.

През април САЩ вече приеха закон, който дава възможност на изпълнителната власт да конфискува замразени руски активи и да ги използва за финансово-икономическата част на приетия тогава голям пакет за Украйна: Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok.

Държавите от ЕС обаче се скептични, щом стане въпрос за конфискуване на руски пари по този начин - според тях няма достатъчно силно правно основание за това. Поради тази причина в блока постигнаха разбирателство да извличат печалбите (лихвите) по замразените руски активи и с 90% от тях да задоволят нуждите на Киев за отбранителни оръжия. Унгария обаче още блокира това решение: Първи милиарди за Украйна от замразените руски активи: Фон дер Лайен обяви кога (ВИДЕО).

САЩ ще натиснат съюзниците

Според The New York Times Съединените щати - в лицето на президента Джо Байдън - ще усилят натиска върху съюзниците от Г-7 и ЕС за ефективно използване на замразените активи на Руската централна банка. Припомняме, че по-голямата част от общо 300 млрд. евро се държат в ЕС.

Представители на САЩ се опитват да привлекат европейските съюзници за споразумение, което да представят на срещата на върха на лидерите на Г-7 по-късно тази седмица - конкретно за това как да се използват лихвите от замразените руски активи в подкрепа на Украйна. Някои европейски държави все още не са напълно убедени в предложението на САЩ, съобщиха дипломатически източници за Al Jazeera.

Още: Официално: Естония одобри закон за използване на замразени руски активи за Украйна

Снимка: Г-7, Getty Images

Един от обсъжданите варианти е предложението на САЩ за отпускане на заем от 50 млрд. долара на Украйна. Тези пари ще бъдат изплатени от лихвите, натрупани върху руските активи, които генерират до 3,7 млрд. долара печалба годишно. Но в играта са включени сложни финансови и логистични въпроси: Предварителен заем: Г-7 с детайли как Украйна ще ползва замразените руски активи

Сложните въпроси: Ами ако има мир?

САЩ искат гаранции, че лихвите са сигурни. Притесненията на Вашингтон се засилват, тъй като решението за замразяване на активи трябва да се подновява единодушно на всеки 6 месеца от всички държави членки на ЕС. Ако някое от правителствата се противопостави на схемата, например Унгария заради връзките си с Русия, тогава САЩ ще се окажат без пари за изплащане на заема.

А ако враждуващите страни седнат на масата за преговори и Русия си върне активите - кой ще плати остатъка от заема? Ще се съгласи ли Москва да плати? Страните от ЕС и Групата на седемте (Г-7) все още уточняват подробностите за това как да споделят евентуалния риск.

Още: Руски пари за Украйна - мерките на Путин

Има и разделение. Германия и Франция са скептично настроени, а Европейската комисия и Съветът на ЕС също не са напълно убедени, съобщиха за Al Jazeera дипломатически източници, запознати с разговорите.

"Това е приоритет за Съединените щати. Смятаме, че е приоритет за цялата Г-7", заяви миналата седмица съветникът по националната сигурност на президента на САЩ - Джейк Съливан. „Искаме да видим, че всяка страна се присъединява към метода, чрез който можем да мобилизираме ресурси за Украйна в голям мащаб, така че те да могат да разполагат с това, от което се нуждаят, за да могат да успеят в тази война".

Още: Путин нареди да се отнемат американските пари и имущество в Русия: Като компенсация

Все пак едно окончателно споразумение - или демонстрация на намерение - би изпратило силно послание за единство срещу Русия, смятат експерти.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес