Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС: Франция, Германия и Полша са изправени пред постоянни руски дезинформационни атаки

04 юни 2024, 21:32 часа • 1196 прочитания

Франция, Германия и Полша се превърнаха в "постоянни" мишени на руски дезинформационни атаки в навечерието на изборите за Европейски парламент тази седмица, заяви високопоставен служител на ЕС.

Европейският съюз многократно предупреждаваше, че в навечерието на вота на 6-9 юни Русия ще засили кампаниите за дезинформация в 27-те страни от блока.

"Има три големи държави, които са подложени на постоянни атаки (от страна на Русия). И това са Франция, Германия и Полша", заяви еврокомисарят Вера Йоурова, посочвайки работата на Европейската обсерватория за цифрови медии, предаде АФП.

Още: Русия е давала до 1 млн. евро месечно на крайнодесни политици в Европа

Има "по-масирани дезинформационни атаки по конкретни теми", каза Йоурова, комисар по въпросите на ценностите и прозрачността. Например във Франция те са насочени към Олимпийските игри това лято в Париж.

В Германия, каза тя, те се възползват от загрижеността за миграцията и сигурността, докато в Полша в интернет се е появил наратив, че украинските бежанци са "бреме".

Тя посочи фалшив материал на полската държавна информационна агенция от миналата седмица, в който се посочва, че поляците ще бъдат мобилизирани да се бият в Украйна, което според властите вероятно е било руска кибератака.

"Руската пропаганда се прави с... много добро познаване на това коя страна е чувствителна, коя страна може да възприеме по-добре разказите", каза Йоурова.

Още: Европари за руска пропаганда: Путин пак е измамил ЕС

Тя говори пред журналисти в Брюксел след посещението си в Съединените щати, където се срещна с ръководителите на най-големите технологични компании в света, включително X и YouTube.

Тя заяви, че призовава за "максимална бдителност през тези последни дни".

Тя каза също, че е напомнила на компаниите за строгите им задължения съгласно знаковия закон на ЕС за модериране на съдържанието, известен като Закон за цифровите услуги.

Коментарите й идват ден след подобни констатации на Microsoft в нов доклад.

Още: Видни експерти на руската пропаганда за малко се разминаха със смъртта в Украйна (ВИДЕО)

Центърът за анализ на заплахите на американския технологичен гигант заяви, че Русия води интензивна кампания за дезинформация, целяща да опетни репутацията на Международния олимпийски комитет и да подклажда страхове от насилие по време на игрите.

Президентът на Microsoft Брад Смит, който беше в Брюксел, за да се срещне с официални представители на ЕС, включително с Йоурова, повтори нейните опасения относно руските операции за влияние.

"Случай номер едно на злоупотреба с изкуствен интелект, за който хората се притесняват, е рискът от дълбоки фалшификати, които влияят на изборите, особено дълбоки фалшификати, които идват от чужди правителства", каза Смит. "И определено сме свидетели на това, че руското правителство инвестира в тази способност", допълни той, цитиран от БГНЕС. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес