Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС дава 270 млн. евро за Армения на фона на напрежението с Русия

05 април 2024, 15:13 часа • 1810 прочитания

Европейският съюз обеща 270 млн. евро финансов пакет за Армения на фона на засилващото се напрежение в отношенията на кавказваката държава с Русия.

Съобщението дойде след разговори между министър-председателя на Армения Никол Пашинян, ръководителя на ЕС Урсула фон дер Лайен и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщи АФП.

Фон дер Лайен заяви, че 4-годишният пакет от безвъзмездни средства за Армения е доказателство, че ЕС стои "рамо до рамо" с Ереван. "Европа и Армения споделят дълга и обща история и сега е дошло времето да напишем нова глава", каза тя.

Още: Армения блокира предаванията на острие №1 на руската пропаганда

Блинкен на свой ред обяви, че САЩ увеличават икономическата си подкрепа за Ереван до 65 млн. долара през тази година, за да подпомогнат усилията за превръщането на Армения в "силна, независима нация, която е в мир със своите съседи".

Армения си навлече гнева на Русия, като критикува ролята ѝ на гарант на регионалната сигурност и дори лансира идеята да кандидатства за членство в ЕС.

Ереван има дългогодишен съюз с Москва, но той започна да отслабва, когато Кремъл - погълнат от войната в Украйна - не успя да спре завземането на региона Нагорни Карабах от Азербайджан. Оттогава насам Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев изразяват надежда за мирно споразумение, но на 2 април си размениха обвинения за откриване на огън по границата, което поднови опасенията за конфликт.

На срещата в Брюксел Пашинян заяви, че остава "ангажиран с нормализирането на отношенията с Азербайджан".

Още: Арменските банки повече няма да приемат руските разплащателни карти "Мир"

Но Турция, която е основният поддръжник на Азербайджан, предупреди, че разговорите на Армения със САЩ и ЕС "подкопават неутралния подход, който трябва да бъде в основата на решаването на сложните проблеми на региона".

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес