Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕП създаде специална комисия заради данъчния скандал с Юнкер

12 февруари 2015, 17:29 часа •
Реклама

Европейският парламент създаде специална комисия за данъчните практики, която да наблюдава „привилегированите данъчни режими и други мерки с подобно естество и ефект“ в държавите-членки.

Новата комисия ще може да отправя препоръки за в бъдеще и ще бъде съставена от 45 депутати за първоначален период от 6 месеца. Комисията ще разгледа решенията за привилегировани данъчни режими от 1 януари 1991 г., както и начина, по който Европейската комисия третира държавната помощ в страните-членки и степента на прозрачност при вземането на решения за привилегировани данъчни режими за отделни дружества от страна на държавите-членки. Тя ще разгледа възможностите за намаляване на неблагоприятните ефекти от агресивното данъчно планиране на публичните финанси и ще направи предложения за бъдещи действия.

Предложението беше прието с 612 гласа "за", 19 "против" и 23 "въздържал се".

Новият орган беше създаден след скандала "ЛюксЛийкс". Той избухна, когато се разбра, че като премиер на Люксембург сегашният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер е позволявал привилегирован данъчен режим за големи мултинационални компании. Същите практики бяха разкрити в Италия и Франция.

 

 

 

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес