Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ефектът от F-16 в Украйна: Анализ на The Economist (ВИДЕО)

08 август 2024, 07:30 часа • 4262 прочитания

От самото начало на войната в Украйна през февруари 2022 г. президентът на Украйна Володимир Зеленски пледира на Киев да бъдат предоставени изтребители F-16. Първите 10 (от обещани общо 79) пристигнаха в Украйна в последния ден на юли, година след като администрацията на американския президент Джо Байдън най-накрая неохотно даде зелена светлина на своите по-решителни европейски съюзници да ги изпратят. До края на 2024 г. за Украйна ще летят поне 20 американски изтребителя. Останалите, обещани от така наречената "коалиция F-16", водена от Дания и Нидерландия, ще пристигнат на партиди през 2025 г.

Бившият командващ на американските сили в Европа Бен Ходжис е много разочарован от това колко време е отнело да бъдат доставени самолетите в Украйна. Според него една от причините за забавянето на достатъчно F-16, за да се обърне хода на войната, е "за съжаление" липсата на възможности за обучение на повече украински пилоти, следствие от "политическо решение на администрацията". Езиковите затруднения също оказаха влияние. Украйна има отлични калени в боеве пилоти. Но F-16, дори тези сравнително стари самолети, се различават значително от съветските МиГ-29 и Су-27, с които са свикнали, и са много по-сложни.

Друг фактор е времето за създаване на необходимата инфраструктура. Американският изтребител е по-взискателен към поддръжката от руските си аналози. Наземните инженери се нуждаят от същото обучение като пилотите, въпреки че западни граждански експерти почти сигурно ще работят директно на украинска територия. Някои от ремонтите и поддръжката може да се извършват в съседните страни от НАТО Полша и Румъния, което със сигурност ще разгневи Русия.

Още: Заради дроновете: САЩ трябва да се учат от Украйна да воюват

Пристигащите самолети ще бъдат приоритетна цел за руснаците, казва бившият началник на щаба на германското министерство на отбраната Нико Ланге. Ето защо те се разполагат в тайни места, в разпръснати бази с подземни или укрепени убежища и то заедно с примамки. Но подобно разпръскване усложнява логистиката: необходими са повече персонал и повече резервни части.

Колко голям ще бъде ефектът от F-16?

Авиационният експерт от Международния институт за стратегически изследвания Дъглас Бари уверява, че основната и най-непосредствена полза е подобреният боен дух. Първоначалният брой на изтребителите е малък и украинците ще ги използват внимателно, за да избегнат загуби и да не дават поводи за празник на руската пропаганда. Но приносът на изтребителите ще бъде постепенен.

Според медийни материали, САЩ ще оборудва F-16 с усъвършенствани ракети въздух-въздух (като версията с голям обсег на AIM-120 и най-новата версия на Sidewinder AIM-9X), както и с високоскоростни антирадарни ракети. Те ще могат да носят до четири планиращи бомби GBU-39 (по същество "умна" бомба с къси крила, която се изстрелва от самолет и полетът ѝ се управлява от навигационна система), които, макар и по-малки от руските си аналози, са много по-точни и с по-голям обсег. Те също така ще могат да носят касетъчни боеприпаси за използване срещу струпвания на войски и бронирани формирования. Съобщава се, че модернизирани радари са на път.

Още: Русия "откри" най-големия проблем с F-16 – английския език (ОБЗОР - ВИДЕО)

F-16 могат да спрат безнаказаността, с която руските Су-34 стрелят по предните линии на украинските въоръжени сили. По принцип руснаците изстрелват повече от 100 авиационни бомби всеки ден. Ланге каза, че основният приоритет е да се принудят руските пилоти да стоят настрана, като се увеличи рискът от сваляне. AIM-120D е ракета за всякакви метеорологични условия със собствен активен радар и обхват до 180 км.

Освен това F-16 ще могат да използват по-евтини ракети AIM-9X с топлинно самонасочване, за да свалят руски крилати ракети, които парализират украинската гражданска инфраструктура. Тяхното 20-милиметрово шестцевно оръдие "Гатлинг" трябва да е ефективно срещу бавните руски дронове "Геран", копия на иранските "Шахед". И накрая, F-16 ще могат да изстрелват противокорабни ракети Harpoon срещу остатъците от Руския черноморски флот.

Въпреки това, поради бавното увеличаване на броя, ще мине известно време, преди F-16 да окажат значително влияние на бойното поле. Скорошен доклад на Центъра за стратегически и международни изследвания твърди, че Украйна се нуждае от много повече самолети, отколкото беше обещано по-рано. Освен това от обещаните 79 поне 10 са двуместни учебно-бойни самолети. Друга част вероятно ще са в толкова лошо състояние, че ще се използва предимно за резервни части. В резултат Украйна ще има достатъчно самолети само за 3 или 4 ескадрили. В доклада се твърди, че са нужни от 12 или повече ескадрили от по 18 самолета всяка, за да постигне украинско превъзходство във въздуха и да се поддържа сухопътна офанзива.

Украйна хареса предложенията на Франция и Швеция за прехвърляне съответно на изтребители Mirage и Gripen. Но поради предимствата на флота от един модел самолет, Киев би предпочел да има повече F-16. Сет Джоунс от Центъра за стратегически и международни изследвания счита, че Украйна може да запълни разликата в числеността, като комбинира F-16 в тандем с безпилотни самолети със собствен дизайн. Украйна създава все по-ефективни дронове от всякакъв вид и ги използва по иновативни начини.

Още: В Русия расте истерия: С F-16 ще дадат на Украйна тактическо ядрено оръжие (ВИДЕО)

Интегрирането на F-16 с украинските системи за противовъздушна отбрана и придобиването на експлоатационен опит ще отнеме време. Координирането на полети от множество летища също ще бъде предизвикателство, казва генерал Ходжис. Един от ключовете за отключване на техния потенциал може да бъде самолетът за контрол и наблюдение ASC 890, за който Швеция обяви през май, че ще дари 2 броя, но не е ясно кога украинските екипажи ще бъдат готови да летят с тях.

Пристигането на F-16 обаче бележи началото на формиране на въздушни сили по стандарти на НАТО. Украйна ще се включи в добре развита верига на доставки за F-16. Оръжейните системи на НАТО като ракетите Storm Shadow и Scalp ще бъдат много по-ефективни, ако се носят от самолетите, за които първоначално са предназначени, вместо от старите МиГ и Су. Украинските F-16 също са оборудвани с Link-16, тактическа връзка за данни на НАТО, която осигурява сигурни комуникации и подобрена осведоменост за ситуацията. Въпреки че те може да са малко и далеч, важността на F-16 не може да бъде подценявана.

Още: Новини за оръжията на F-16 за Украйна: Новият военен коз (ОБЗОР - ВИДЕО)

Източник: The Economist

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес