Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Една от най-четените украински медии се оплака от системен натиск от кабинета на Зеленски

11 октомври 2024, 09:43 часа • 756 прочитания

Един от най-четените украински ежедневници, "Украинская правда", заяви в специално обръщение, адресирано до колегите си и международните организации, че от дълго време е под постоянен натиск от страна на канцеларията на президента Володимир Зеленски - натиск, който се упражнява, по думите им, както срещу отделни журналисти, така и срещу редакцията като цяло. 

Нашите ценности от основаването на медията ни са "редакционната независимост, обективност и възможност за свободно казване на истината", се посочва в декларацията. От медията обаче виждат заплаха за работата им, тъй като, според тях, се забранява на сътрудниците й да участват в събития и да общуват с правителствени служители; оказва се натиск върху бизнеса да спре рекламното си сътрудничество с медията, както и "други непублични сигнали, които показват опити за влияние" върху редакционната политика.

Още: С критика към СЕМ: Европейската комисия отчете, че политическият натиск върху медиите в България остава

"Особено възмутително е да осъзнаем това в контекста на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, когато съвместната ни борба както за оцеляване, така и за демократични ценности е изключително необходима", пишат те в изявлението си, подчертавайки, че работата им е да предават истината и да служат на интересите на украинското общество.

"Официално заявяваме, че всеки опит на конкретни длъжностни лица от ръководството на президентската канцелария да повлияят на журналистите на "Украинская правда" ще бъде публично докладван и ще има последствия на международно ниво. Всеки подобен опит само засилва мотивацията ни да разобличаваме корупцията и лошото управление по високите етажи на властта", категорични са от вестника.

Още: Фицо унищожи обществената телевизия на Словакия и създаде нова, слага свой човек за директор

"Украинская правда" е създадена през 2000 г. и е фокусирана основно върху политиката на Украйна.

Международна реакция

От Комитета за защита на журналистите (CPJ) настояха украинските власти да спрат да се намесват в дейността на журналистите.

"Усилията на канцеларията на президента на Украйна да възпрепятства работата на изданието не са нищо друго освен антидемократични, като се има предвид важната роля на редакцията в отстояването на ключова национална ценност - свободата на печата", се казва в изявление от 10 октомври на Гулноза Саид, програмен координатор на CPJ за Европа и Централна Азия.

"Украинските власти никога не трябва да се намесват в разследващата журналистика - нито в мирно, нито във военно време", заключава той.

Още: ЕС забрани 4 руски медии, Москва отвърна "реципрочно" с 81 - две от тях са български

Спорният медиен закон в Украйна

Припомняме, че месеци след като Русия нахлу в Украйна украинският парламент прие през декември 2022 г. нов медиен закон, с който силно затегна контрола върху изданията в страната, предизвиквайки силна загриженост за свободата на словото. Ето какви са ограниченията, които влязоха в сила тогава: Украйна прие медиен закон, който предполага сериозна цензура

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес