Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Думите не са достатъчни, трябва да увеличим военната помощ: Шарл Мишел след срещата си със Зеленски в Брюксел (ВИДЕО)

17 октомври 2024, 12:57 часа • 858 прочитания

Украинският план е много ясен и ясно описва конкретни нужди. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на 17 октомври по повод представения днес в Брюксел от украинския президент Зеленски План за победа на Украйна във войната.

"Ние, партньорите на Украйна, трябва да бъдем последователни. Думите са добри, но не са достатъчни. Това, което е необходимо, е повече военна помощ", каза Мишел на брифинга след срещата. Той покани украинския лидер да участва в срещата на министрите на отбраната на НАТО, която ще се проведе след малко също в белгийската столица.

Володимир Зеленски от своя страна добави, че Украйна вече върши най-трудната работа – защитава себе си и цяла Европа от руската агресия.

Още: Захарова към Зеленски: НАТО ви показа как вижда Украйна - в ковчег

Припомняме, че вчера Зеленски за първи път представи публично Плана за победа пред Върховната рада. Планът се състои от пет точки и три секретни приложения, чието съдържание ще бъде известно само на онези съюзнически държави, които могат да помогнат за тяхното изпълнение.

Още: Какво съдържа Планът за победа на Зеленски: Публикуваха подробностите

Първите четири точки – незабавна покана за НАТО, отбрана, възпиране и икономика – са необходими за прекратяване на войната. Петата точка касае времето след приключването на войната и предвижда замяната на американския контингент в Европа с украински защитници, тъй като Украйна ще разполага с най-големия и най-опитен и добре подготвен военен персонал на континента.

Според Зеленски, ако планът започне да се изпълнява сега, тъй като той е ясно дефиниран във времето, то мирът ще е възможен още през 2025 г.

Сирски: Великобритания разработва свои собствени предложения към Плана за победа

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес