Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДПА: Русия е готвела саботаж във военновъздушната база на НАТО в Гайленкирхен

27 август 2024, 10:53 часа • 1094 прочитания

Миналата седмица във военновъздушната база на НАТО в германския град Гайленкирхен (провинция Северен Рейн-Вестфалия, до границите с Белгия и Нидерландия) беше подаден сигнал за тревога и временно бе обявено второто най-високо ниво на сигурност. Очевидно е имало индикации за руски саботаж, макар това да не се признава официално, съобщава германската информационна агенция ДПА.

Още: Поради „потенциална заплаха“: Военновъздушната база на НАТО в Германия повишава нивото на сигурност

Русия е подготвяла атака с дрон?

В германските среди за сигурност се твърди, че е имало сериозен сигнал от чуждестранна разузнавателна служба „за подготвителни действия за вероятен руски акт на саботаж срещу базата на НАТО с помощта на дрон“, пише ДПА.

От военновъздушната база в Гайленкирхен не желаят да потвърдят - казват само, че е вярно как там се води подготовка за акт на саботаж с използване на дрон и затова охраната на базата е засилена.

Всички служители, които не са от първостепенно значение, бяха изпратени у дома миналата седмица след обявеното второ най-високо ниво на сигурност. Според говорителя това е било превантивна мярка, за да се сведе до минимум потенциалният риск за персонала. Според говорител - на военното летище на НАТО работят около 1600 души.

Един задържан

Според информация от средите за сигурност - едно лице в близост до летището междувременно е било задържано за разпит, но подозренията срещу него не са били обосновани. След като нищо не се е случило, в петък следобед мерките за сигурност са били намалени до предишното ниво.

Какви важни самолети има в Гайленкирхен?

В Гайленкирхен са разположени специални самолети, които понастоящем се използват главно за наблюдение на въздушното пространство в източната зона на Алианса. Със своята гъбовидна радарна структура те са в състояние да откриват и идентифицират други въздухоплавателни средства на разстояние повече от 400 км.

Става въпрос за 14 броя Boeing E-3A (AWACS). Този самолет лети на височина 9150 метра и покрива зона за наблюдение от над 300 хиляди квадратни километра.

По-рано тази година руските въоръжени сили загубиха два подобни разузнавателни самолета "Бериев" А-50 руско производство: Русия призна официално за една от най-болезнените си загуби в Украйна: А-50 "Бериев".

И друг случай - от февруари, припомнете си: Руският А-50 е свален с модернизирана ПВО С-200: Източник от ГУР.

Инциденти в Европа и САЩ

Освен в Гайленкирхен, напоследък имаше повишена степен на готовност поради заплаха от тероризъм и в други военни бази в Германия, Европа и САЩ. През юли Пентагонът обяви второто най-високо ниво на сигурност в базите си в Европа, съобщи американската телевизия CNN, като се позова на двама неназовани правителствени служители. Остава неясно каква е била заплахата.

В Кьолн-Ван, Германия, полицията и службата за държавна сигурност разследват инцидент, свързан със сигурността, във водопровода на казармите на военновъздушните сили. Имало е съмнение, че питейната вода може да е била замърсена.

Още: Тревога за саботаж беше обявена във военни бази в Германия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес