Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дясната ръка на Вучич: Сърбия няма да оцелее без Русия, всички сръбски политици са проруски

24 октомври 2024, 15:53 часа • 744 прочитания

През цялата си история Сърбия не би оцеляла без Русия. Никой сръбски политик не може да не бъде проруски настроен. Това обяви сръбският вицепремиер и дясна ръка на президента Александър Вучич, Александър Вулин.

Вулин, познат като двигателя на "Сръбския свят", е начело на сръбската делегация на срещата на върха на БРИКС в Казан. 

Той заяви пред руските държавни медии, че отказът на Сърбия да наложи санкции на Русия е израз на себеуважение.

Още: Путин: Само който не познава историята на Русия, може да си мисли, че може да ни победи

"Ако Русия не беше оцеляла през всичките тези векове, Сърбия също нямаше да оцелее. Ако Русия беше победена през това време, мислите ли, че Сърбия щеше да оцелее? Как мога да не подкрепям Русия, докато подкрепям Сърбия? Никой сръбски политик не може да не бъде проруски настроен, защото Русия винаги е подкрепяла сърбите в исторически план. Русия представлява набор от ценности: Бог, нация, семейство. Това са едни и същи ценности - за нас, сърбите, за вас, германците, за французите, но ние живеем в свят, в който думите "бог" и "семейство" са по-обидни от "хомосексуална общност". Вярваме в Бог и в традиционното семейство. И тези, които смятат, че това е смешно и глупаво, контролират медиите по света. Не искам да променям нищо, горд съм, че съм на правилната страна на света", заяви Вулин, цитиран от БГНЕС.

Евроскептик съм, но искам да влезем в ЕС

В същото време коментирайки отношенията между Сърбия и Европейския съюз, Вулин заяви, че "Белград се опитва да се присъедини към блока от десетилетия" и че би било несериозно просто да се обърне и да каже "това вече не е важно".

"Би било също толкова безотговорно, ако излъжем ЕС, като заявим, че признаваме Косово, за да влезем в Съюза. Ние не признаваме Косово и няма да наложим санкции на Руската федерация. Моето дълбоко убеждение е, че те не искат православна и свободна Сърбия", обяви дясната ръка на Вучич, като уточни, че е разбрал "колко правилно е да бъдеш евроскептик."

Още: Вучич благодари на Путин за руския газ и обеща Белград да не санкционира Москва

Вулин каза, че евентуални санкции на Белград срещу Москва ще бъдат "страшен психологически и исторически удар", който сърбите "никога няма да нанесат на Русия и руснаците".

"Така направиха по време на войните от 90-те години, когато бяхме поделени. Те искат вражда завинаги между Сърбия и Русия, за да не се разбираме никога повече. Вучич е последният свободен лидер в Европа, който може да каже - няма да въвеждам санкции срещу Руската федерация. Нашата ориентация е на всяка цена да запазим приятелството и братството с Русия", добави вицепремиерът.

Съюзниците на Сърбия в Европа - Орбан и Фицо

Александър Вулин посочи своите съюзници в Европа - унгарския премиер Виктор Орбан и словашкия министър-председател Роберт Фицо.

Още: Вулин пак е в Русия - задълбочава разузнавателните връзки на Белград с Москва

"Орбан, както и Фицо, президентът Вучич и аз, ние сме за мир, искаме мир, но не може да има мир с победена Русия. Не можете да победите Русия. Не се опитвайте да правите това, не успяхте да го направите. Наистина ли смятате, че западните лидери са по-могъщи от Наполеон? Президентът Путин не е по-слаб от Александър I (руски император)", каза още той.

Запада не уважава сръбските граници

"Питаме открито: защо границите на Украйна са свещени, а границите на Сърбия не са? Ако не можете да ни обясните това, не очаквайте да защитаваме границите на Украйна. Вие не защитавате сръбските граници и никога не сте го правили. Не казвате: сгрешихме, ще ви върнем Косово, ами: ние сме прави, когато разрушаваме сръбските граници, но украинските граници са най-свещените от всички. И още молите сърбите да ги пазят? Няма да участваме в това, няма да спорим с Русия по този въпрос. Понякога тази позиция изглежда егоистична, но ние носим отговорност да се грижим за собствените си интереси", завърши сръбският вицепремиер.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес