Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да се ликвидират: Руските военни, писали жалба срещу командирите, са пратени на предна линия

23 ноември 2022, 17:16 часа • 8708 прочитания
Реклама

В началото на ноември морски пехотинци от 155-та руска отделна гвардейска бригада се оплакаха от големите загуби, които понасят и които се крият от командващите. Те написаха писмо до губернатора на Приморие Олег Кожемяко с молба да предаде информацията на руското военно министерство. След това обаче те бяха принудени да запишат видеа с опровержение (видеата се появиха в канала в Telegram на Олег Кожемяко) и бяха хвърлени да щурмуват укрепени места в Донецк. На 14 ноември стана известно, че са превзели село Павловка в Донецка област. Сега, по думите им, командването наказва недоволните, като отказва да ги изтегли от Павловка.

За недоволството на морските пехотинци на 6 ноември съобщи руският военен кореспондент Александър Сладков. „Морските пехотинци молят Олег Кожемяко да се свърже с Министерството на отбраната, за да изпратят комисия за спешен анализ на ситуацията. (...) В Павловка кръвта се лее и лее“, написа тогава Сладков в Telegram. А пълният текст на писмото на морските пехотинци публикува каналът Grey Zone. В писмото си те посочват, че само за 4 дни тяхната бригада е загубила около 300 души убити, ранени и изчезнали, а 50% от военната им техника е унищожена. ВИЖТЕ ОЩЕ: Известно име на руската военна пропаганда алармира за големи руски загуби при село Павловка 

Губернаторът Кожемяко уж нареди разследване, но бързо публикува три видеоклипа, за които се твърди, че са направени от морските пехотинци от 155-та бригада. В тях те казват, че боевете наистина са били тежки и има загуби, но „всичко е наред“. А руското военно министерство заяви, че загубите на поделението "не надхвърлят 1% от бойния състав и 7% ранени".

Но на 22 ноември военнослужещ от 155-та бригада се е свързал с руското издание "Медиазона". Той разказва, че военните, които са си позволили да изкажат недоволство, са оставени за наказание в Павловка, а останалите са изведени в тила.

ОЩЕ: САЩ: Виждаме огромна разлика в реакциите на Украйна и Русия на обвиненията във военни престъпления 

По думите му реакцията на писмото им не е била тази, която те са очаквали. "Мислехме, че командването ще промени тактиката", казва той. Вместо това написалите писмото са били заплашвани. Ето какво разказва той за ситуацията след като са превзели Павловка:

"Всички са психологически съсипани. Никой не празнува, защото много момчета умряха. Аз самият загубих четирима приятели само за два дни. Просто ме вбесява, че командването не мисли за хората. Трябват им медали, пагони и са готови да пратят хората на сигурна смърт. Мислят си, че ако ни дадат медал, ще забравим всичко и ще си затворим устата, но грешат - техните приятели не са загинали, защото стоят на топло в тила."

След това командването решило да изтегли бригадата от Павловка. Всички били щастливи, но не за дълго. Оказало се, че няма да бъдат изведени всички войници, а само тези, които не са се оплакали. Онези, които написали писмото и отказали да щурмуват селото, нарочно са оставени в Павловка докато останалите са отведени в тила, разказва военният.

ОЩЕ: "Вие мъж ли сте или не?" Майки на руски военни с директно обръщение към Путин 

Той не скрива възмущението си от това, че командването не е поискало да си направи някакви изводи и да промени тактиката, а единствено е наказало тези, които на глас са изказали мнението си. "Мисля, че те искат напълно да елиминират всички нежелани хора, а по време на война това не е проблем, дори е много лесно. За пореден път се убеждавам, че животът ми не струва нищо тук. Ние сме контролирани от онези, които се интересуват само от медалите и репутацията си, но не и от живота на хората. Много е страшно да осъзнаеш това", казва руският военнослужещ.

В края на разговора с журналиста от "Медиазона" той казва, че повечето хора в бригадата обмислят как да дезертират и той самият също е убеден, че това е единственият начин да съхрани живота си.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес