Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Църковна битка Украйна-Русия: Московската патриаршия превзе храма в Черкаси, но не задълго (ВИДЕО)

17 октомври 2024, 14:56 часа • 860 прочитания

Истинска битка се разигра за най-големия православен храм в украинския град Черкаси (Централна Украйна) между Православната църква на Украйна (ПЦУ) и Украинската православна църква (УПЦ) - последната е свързана с Московската патриаршия. 

Четете тук подробности за разцеплението в украинската църква: Руската църква е аут от Украйна, защото е инструмент на Путин - историята на изгонването.

УПЦ превзе църквата

Енориашите на УПЦ завзеха църквата „Свети Михаил“ през нощта между 16 и 17 октомври. Според прокремълските пропагандисти стотици маскирани мъже нахлули в храма. Причината - той трябваше да премине към Православната църква на Украйна (ПЦУ).

Поддръжниците на свързаната с Москва църква са разбили входните порти и са навлезли на територията на храма, използвайки сълзотворен газ. Около 09:00 ч. сутринта на 17 октомври енориашите на УПЦ са установили контрол.

На видео, което се разпространява в социалните мрежи, се вижда, че някои хора в църквата започват да използват арматура от пейките срещу съпротивляващите им се и ги принуждават да напуснат катедралата. По-късно стана известно, че полицията е пристигнала в храма. Служителите на реда съобщиха, че осигуряват обществения ред и установяват самоличността на всички участници в инцидента.

Още: Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепване на Украинската православна църква

Православната църква на Украйна си върна храма

Тази сутрин капеланът на Черкаси Владимир Ридний написа във Facebook, че катедралата „Свети Михаил", която дълго време е била под контрола на Московската патриаршия, е преминала окончателно към Православната църква на Украйна (ПЦУ). Той добави, че оттук нататък храмът винаги ще бъде отворен за военнослужещи.

„Също така на територията на църквата ще бъдат създадени център за национално-патриотично възпитание, неделно училище и обучение на капелани. Всички енориаши, които са били и остават в Украинската православна църква (Московска патриаршия), са поканени да се молят в гарнизонния храм на украински език“, отбеляза Ридний.

Още: Украински митрополит отговори на българския патриарх за украинците и църквата им

След инцидента около катедралата кметът на Черкаси Анатолий Бондаренко призова хората да дойдат в църквата и да изразят мнението си относно съществуването на московска църква в града. „Да дойдат и да се помолят за Въоръжените сили на Украйна и за здравето на нашите войници в най-големия храм в центъра на Украйна. Ние, като правителство, не сме се намесвали в това, общността доброволно се прехвърли в ПЦУ. Затова ви каня да дойдете и да потвърдите волята на общността“, каза Бондаренко.

Още: Няма забрана на Украинската православна църква, има закон за независимостта ѝ: Богослов

Разследване

Полицията разследва конфликта между вярващите в църквата „Свети Михаил“ като хулиганство. Според служителите на правоохранителните органи няколко граждани са пострадали в резултат на хулиганските действия на територията на храма и вътре в него.

Полицията е разпитала участниците в конфликта. В момента униформените установяват самоличността на свидетели и очевидци на инцидента, а също така проучват видеозаписи, публикувани в социалните мрежи.

По-късно Ридний съобщи, че за първи път там е била произнесена молитва на украински език. Първата служба на украински език в „Свети Михаил“ ще се състои в неделя, 20 октомври. Тя ще бъде водена от митрополит Йоан. А на 19 октомври, в събота, ще бъде отслужена панихида в памет на онези, които са дали живота си за независимостта на Украйна.

Още: От началото на войната Киев е започнал дела срещу над 100 свещеници на УПЦ, подвластна на Руската църква

Спорната фигура на проруски митрополит

Според "Суспилне" митрополитът на Черкаси - Денис Снигирев, който управляваше храма, е подозиран в подбуждане на междурелигиозна омраза и отричане на въоръжената агресия на Руската федерация, в подривна дейност срещу Украйна и в нарушаване на равенството на гражданите в зависимост от техните религиозни убеждения. Той вече няколко пъти е бил под домашен арест.

Според местните медии Снигирев и близкото му обкръжение са тясно свързани с Русия. По-специално, той дълго време е учил и работил в Руската федерация, откъдето се е завърнал малко преди събитията от Революцията на достойнството ("Майдана"), в която е взел активно участие на страната на тогавашните власти - т.е. на проруския бивш президент Виктор Янукович.

На 20 август Върховната рада - украинският парламент - прие законопроект за забрана на дейността на религиозни организации, свързани с Русия, на територията на Украйна. Това засяга Украинската православна църква, свързана с Московската патриаршия. Законът влезе в сила 30 дни от датата на публикуването му. Изключение се прави само в една точка - общностите на УПЦ ще имат 9 месеца да прекъснат връзките си с Руската православна църква.

Според неотдавнашно социологическо проучване, проведено от Киевския международен социологически институт, абсолютното мнозинство от украинците (80%) подкрепя този закон, пише УНИАН.

Още: Украинският парламент забрани религиозни организации, свързани с Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес