Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българин обвинен в наркотрафик на над 2 тона кокаин във Великобритания

14 октомври 2024, 07:45 часа • 838 прочитания

Българин и четирима албанци са обвинени за трафик на 2 тона кокаин в кашони от банани от Латинска Америка в Обединеното кралство.

Членовете на престъпната група са били заловени през февруари 2021 г. След повече от три години процесът приключи, но произнасянето на присъдите ще е на 11 ноември.

ОЩЕ: Скрит в бельото му: Задържаха мъж с кокаин за над 2,3 млн. лв.

Според английската полиция мъжете са имали намерение да го пласират на улични дилъри в британската столица, от което биха получили 200 млн. паунда, съонбщи Нова телевизия.

Какво се знае за българина?

Българинът Петко Жутев и двама от албанците се признаха за виновни за контрабанда на пратката, докато другите двама албанци бяха признати за виновни за участието си в престъпната схема.

Жутев става директор на купена действаща компания за внос на лодове през декември 2020 г. 41 палета с банани пристигат на пристанището в Портсмут с товарен кораб от Колумбия и след това са транспортирани до склад на компанията в Северен Лондон.

ОЩЕ: 4 тона кокаин хванаха испанските полицаи в кораб край Канарските острови

Лично Жутев се е подписал за получаването на пратката на шофьорите на камионите, които са били полицаи под прикритие. Полицията и разузнаването са знаели за съдържанието на пратката.

За Петко Жутев се посочва изрично, че той е бил твърдо решен да се занимава с контрабанда на кокаин в Обединеното кралство и е дошъл точно с тази цел на Острова.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес