Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британското правителство ще обложи с данък частните училища

23 август 2024, 09:25 часа • 616 прочитания

Лейбъристкото правителство на Великобритания обеща да обложи с данък частните училища, за да насърчи общественото образование и да създаде хиляди работни места за учители.

Министър-председателят Кийр Стармър многократно е заявявал, че няма „нищо против частните училища“ (в които се обучават около 600 000 деца, или 6,5% от учениците в страната), макар неговите собствени две деца да са учили в държавно училище в квартала им в Северен Лондон.

След години на ограничени публични разходи и задълбочаване на неравенството, през юли правителството потвърди, че ще премахне освобождаването от данък добавена стойност за таксите за обучение, плащани на частни училища, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Още: Великобритания обмисля нови правила за работа от вкъщи

Властта се надява, че този ход ще доведе до набиране на 2,1 млрд. долара, които ще бъдат използвани за финансиране на 6 500 нови учители в публичния сектор.

От 1 януари частните училища ще трябва да плащат 20% ДДС върху получените такси, което ще доведе до значително увеличение на сметките на родителите.

По данни на Съвета на независимите училища, който представлява частните училища, таксите за обучение в частните училища вече са средно 18 000 лири годишно.

Великобритания ще съди тийнейджъри за терористични престъпления

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес