Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британското контраразузнаване било най-добрият работодател за гейове

19 януари 2016, 10:17 часа • 2060 прочитания

Контраразузнаването на Великобритания (MI5) е най-приятелският работодател за гейове в Обединеното кралство. Такъв резултат е показало допитването на организацията Stonewall, която се занимава със защита на правата на ЛГБТ обществата, предава руската служба на ВВС.

Според директора на MI5 Андрю Паркър, „разнообразието е жизненоважно“ за ведомството. „Не само защото наистина представляваме общините, за чието благо работим, но и защото разчитаме на навиците на най-талантливите хора, независимо кои са те“, пояснява ръководителят на британското контраразузнаване.

На второ място в рейтинга е банката Lloyds, трето място е заела Националната асамблея на Уелс – законодателен орган, имащ право да приема закони, действащи на територията на този член на Обединеното кралство. Допитването било проведено сред 60 000 служители от 400 организации. Респондентите анонимно отговаряли на въпроси за развитието на кариерата, взаимодействието с колегите и други фактори, влияещи на работата.

Преди година MI5 влезе в списъка с най-приятелски отнасящи се към гейовете работодатели в страната, през 2014 година ведомството е било на 25-а позиция в списъка на Stonewall. До началото на 90-те години в британското контраразузнаване е било забранено наемането на хомосексуалисти.

Фондация Stonewall е създадена през 1989 година. Днес тя се смята за най-голямата организация в Европа, занимаваща се със защита на правата на сексуалните малцинства. Една от първите инициативи на организацията е кампанията по борба със забраната за наемане на гейове и лесбийки в армията.

През 2000 година в Европейски съд по правата на човека се състоя заседание, в резултат на което това правило беше отменено.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес