Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британският премиер: НАТО трябва да постави Украйна в най-добрата възможна позиция

17 септември 2024, 00:10 часа • 1805 прочитания

НАТО трябва да постави Украйна в най-добрата възможна позиция, заяви британският премиер Киър Стармър по време на визита в Рим в отговор на журналистически въпрос относно това дали Великобритания ще разреши на Киев да използва британските ракети "Сторм шадоу" в Русия, предаде ДПА.

Още: Премиерът на Великобритания: Русия може веднага да прекрати войната в Украйна

На пресконференция в италианската столица Стармър беше запитан и как ще коментира думите на руския президент Владимир Путин, че ако се позволи на Киев да използва ракети с голям обсег дълбоко в руската територия, това би означавало, че страните от НАТО, САЩ и европейските страни са във война с Русия, Стармър заяви: "Мисля, че е важно за нас да започнем от фундаментална позиция, която е, че това е една незаконна война, започната от Русия и в резултат на това Украйна има право на самоотбрана и ние всички - Италия, Великобритания и другите съюзници, тези от НАТО по-специално - заставаме до Украйна.

Още: Ще използва ли Украйна ракети с голям обсег?: Решението на Байдън и Стармър

"Това е война срещу ценностите на демокрацията, свободата и върховенството на закона, които се прилагат във всички наши страни", каза още Стармър. "Ето защо ние доставихме военна техника, ние осигурихме военна подготовка, ние предоставихме пари и има бъдещи ангажименти, които предстои да поемем във връзка с всичко това. Мисля, че е много важно, че е въпрос на принципи ние да поставим в Украйна във възможно най-добрата възможна позиция и това е което дискутираме. Ние имахме възможността днес да засегнем този въпрос", добави той, цитиран от БТА.

Още: Британският външен министър: Путин няма да уплаши Запада

Италианският премиер Джорджа Мелони заяви, че споделя ангажираността на Стармър относно защитата на Украйна, но добави, че разрешаването на използване на ракети с голям обсег от Киев е отговорност на индивидуалните страни.

Още: Украйна е дала на САЩ и Великобритания СПИСЪК с цели в Русия за западните оръжия

 "Що се отнася до Украйна, разбира се, до Киев, за нас е много важно Киев да има най-добрите условия да седне на масата на преговорите за мир. И точно това правим от самото начало и се опитваме да направим, за да гарантираме най-добрите условия за постигането на това. А що се отнася до разрешението за използване на ракети с голям обсег, това са решения, които се вземат от отделните държави, които предоставят тези оръжия, като се има предвид тяхната конституция и правна рамка. В Италия това разрешение, както знаете днес, засега не се дискутира, но това са все решения, които ние напълно споделяме с нашите съюзници", добави Мелони.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес