Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

16 април 2024, 17:31 часа
Реклама

Британски рентгенолози заявиха, че данъчното облагане на сутиените е дискриминация срещу жените и настояха те да бъдат освободени от ДДС.

"ДДС върху сутиените засяга непропорционално жените. Данъчното облагане на сутиените може да се счита за дискриминационно според Закона за равенството от 2010 г.", се казва в изявление на Дружеството на радиолозите на годишната им конференция, което цитира The Telegraph.

Носенето на сутиен може да причини някои мускулно-скелетни проблеми, особено ако носите по-голям размер чашка, казват медиците. Според тях жените, които носят сутиени с размер на чашката D и по-висок, често изпитват болки в гърба, раменете и шията поради голямото тегло на гърдите си. 

Още: Какво се случва, когато спрете да носите сутиен: 5 неочаквани последици

В същото време носенето на качествен, добре прилягащ сутиен може да облекчи тези проблеми и да намали времето, прекарано в болница поради проблеми с опорно-двигателния апарат.

В изявлението си лекарите сравняват сутиените с менструалните продукти - превръзки и тампони, които от януари 2024 г. във Великобритания са освободени от ДДС. В момента само жените, които са претърпели операция от рак на гърдата, са освободени от плащане на ДДС за определени видове сутиени.

оЩЕ: Нова тенденция: Защо все повече момичета отказват да носят сутиен?

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес