Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блъсна го кола: Почина руският поет Лев Рубинщайн, осъдил войната в Украйна

14 януари 2024, 17:07 часа • 10730 прочитания

Руският поет Лев Рубинщайн, водещ критик на Кремъл, загина на 14 януари (неделя) на 76-годишна възраст. Това се случи шест дни, след като той бе блъснат от кола в Москва и настанен в болница в тежко състояние.

Дъщеря му потвърди смъртта на Рубинщайн. "Баща ми, Лев Рубинщайн, днес почина", написа Мария Рубинщайн в блога си Live Journal.

Още: Руски свещеник отказа да се моли за Русия да победи Украйна

Как почина Рубинщайн?

Лев Рубинщайн, чието творчество е високо оценено както в Русия, така и на Запад, е бил блъснат от кола, докато пресича улица в столицата Москва на 8 януари. В изявление по повод инцидента Московският транспортен департамент съобщава, че шофьорът изобщо не е намалил при наближаването на пешеходната пътека, на която пресичал поетът. Водачът има общо 19 нарушения на правилата за движение в последната една година. Той е задържан.

Кой е Лев Рубинщайн?

Роден през 1947 г. в Москва, библиотекар по образование, Лев Рубинщайн е една от водещите фигури на съветската ъндърграунд литературна сцена през 70-те и 80-те години на ХХ век - "нов авангард", който претендира за изобретателност и дързост. През 70-те години на ХХ в. той е смятан за един от основателите на московския концептуализъм - движение, което се подиграва с официалната доктрина на социалистическия реализъм.

Поетът не криеше враждебните си позиции към режима на диктатора Владимир Путин, като осъди политическите репресии и нарушенията на човешките права и участва в опозиционни демонстрации.

Още: BILD: Зеленски изпрати таен сигнал до Путин (СНИМКИ)

Осъди войната на Путин

През март 2022 г., заедно с други руски писатели, Лев Рубинщайн подписва отворено писмо, в което критикува широкомащабното нападение на руската армия срещу Украйна, определи го като "престъпна война" и критикува "лъжите" на Кремъл, предаде БГНЕС.

Рубинщайн подкрепи и протестите в Беларус срещу диктатурата на Александър Лукашенко след фалшивата му победа на изборите през 2020 г.

Награден от Путин "герой" на Русия застреля момиче в корема (СНИМКА)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес