Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Bloomberg: Зеленски може да смекчи позицията си по условията за край на войната

09 октомври 2024, 10:46 часа • 898 прочитания

Поредно западно издание пише, че украинският президент Володимир Зеленски може да промени подхода си към условията за прекратяване на войната, чието начало постави руският диктатор Владимир Путин през февруари 2022 г.

В момента НАТО търси начини за прекратяване на бойните действия, а съюзниците смятат, че Зеленски може да смекчи позицията си, пише Bloomberg, като се позовава на информирани източници сред високопоставени служители на Алианса.

Още: Нов секретен списък с необходими за Украйна оръжия, втората среща за мир се отлага (ОБЗОР - ВИДЕО)

Макар Зеленски публично да е изложил основните искания на Украйна - пълно изтегляне на руските войски и членство в НАТО - той изключва каквито и да било отстъпки по отношение на суверенитета или територията. Понеже обаче страната му се готви за трета поредна зима в условията на война, а подкрепата на Запада намалява, украински официални лица намекват, че е необходимо да започнат обсъждания на стратегия за прекратяване на конфликта.

Очакваше се това да бъде обсъдено по-подробно на срещата във формата "Рамщайн", но президентът на САЩ Джо Байдън отмени посещението си в Германия заради огромното бедствие, което донесе в САЩ ураганът Милтън: След като Байдън няма да е в Рамщайн: Какво ще се случи с плана на Зеленски?

Още: Искахме Украйна да капитулира, а тя отвърна с инвазия в Курск: Интервю на Лавров на непропаганден език

Без териториални отстъпки - публичната позиция на Зеленски

В същото време Зеленски се опитва да си осигури подкрепа за своя план за победа, който включва конкретни стъпки за справедливо прекратяване на войната. Американските официални лица поискаха от Киев да разработи план за следващата година, включващ военна подкрепа и финансова помощ. Зеленски обеща да предостави подробности след консултации със съюзниците, но категорично отхвърли възможността за териториални отстъпки. Киев все още не е разкрил всички детайли на своя план.

Междувременно Financial Times писа, че Западът и Украйна обсъждат схемата "територии срещу членство в НАТО". Източник от офиса на украинския президент обаче отрече.

Снимка: president.gov.ua

Още: Старт на замяната на ПВО: Германия ни дава отстъпка за IRIS-T заради гаубици за Украйна? (ВИДЕО, СНИМКИ)

Членството на Украйна в НАТО остава основен въпрос, който разделя съюзниците. Байдън е подложен на натиск да отправи директна покана към Киев да се присъедини към Алианса, твърди Bloomberg. Макар че е малко вероятно президентът на САЩ да го направи, предложението се разглежда като потенциален аргумент в полза на евентуални преговори с участието на Кремъл. В същото време някои анализатори твърдят, че солидни двустранни гаранции за сигурност, особено от страна на САЩ, биха могли да послужат като фактически заместител на членството.

Освен това политическата ситуация в Щатите преди президентските избори може да повлияе на хода на войната. Кандидатът на Демократическата партия Камала Харис все още не е взела решение за позицията си относно присъединяването на Украйна към НАТО, докато Доналд Тръмп обещава бързо да сложи край на войната, може би не в полза на Киев: Тръмп с конкретика как ще пробва да спре войната в Украйна, обиди се на Путин.

Европейските държави също са изправени пред финансови затруднения, което е в ущърб на предоставянето на помощ за Украйна. Киев е изправен и пред натиска на страните от Глобалния юг да ускори мирните преговори с Русия, добавят от Bloomberg.

Още: Анализ в републиканско издание: Русия трябва и ще загуби в Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес