Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Bloomberg: Първите F-16 вече са в Украйна

31 юли 2024, 19:02 часа • 2040 прочитания

Първата доставка на изтребители F-16 от съюзниците на НАТО пристигна в Украйна. Очаква се бойните самолети да повишат способността на Киев да отблъсква ефикасно руските атаки.

Крайният срок за предаване на произведените в САЩ бойни самолети беше края на този месец и той беше спазен, твърдят запознати, пожелали анонимност, пред Bloomberg. Броят на самолетите е малък, уточняват те. За момента не е ясно дали украинските пилоти, които вече проведоха обучение със своите западни съюзници през последните месеци, ще могат незабавно да използват бойните самолети или процесът ще отнеме повече време, казват източниците на агенцията.

Говорителят на украинското министерство на отбраната Диана Давитян отказа коментар. Но темата бързо се превърна във вечерната дъвка за най-реномираните западни медии - британският The Times директно посочиха, че става въпрос за 6 изтребителя F-16, от тези, които са обещали Нидерландия.

Отне повече от година, за да се стигне до получаването на първите F-16. Президентът Джо Байдън разреши изпращането на изтребители в Украйна през май 2023 г., след многократни молби от страна на президента Володимир Зеленски и съюзниците от НАТО да позволи трансфера им. Въпросът бе съпътстван от ожесточен дебат дали F-16 ще дадат на Украйна някакво решаващо предимство. Пилоти ветерани казаха пред Bloomberg миналия май, че бойните самолети няма да променят нещата, както твърди Украйна. Досега украински пилоти са се обучавали с F-16 в чужбина, включително в САЩ.

Междувременно бойното поле се промени, като и двете страни разчитат все повече на евтини дронове, а Русия укрепва противовъздушната си отбрана. Дори и да са малко на брой в началото, прехвърлянето на самолети трябва с течение на времето да помогне на Киев да изгради капацитет, за да сложи край на превъзходството на Русия във въздуха, което позволи на Кремъл да унищожи енергийната инфраструктура на страната, довело до постоянни прекъсвания на тока.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес