Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш френски премиер се кандидатира за президент през 2027 г.

03 септември 2024, 23:52 часа • 982 прочитания

Бившият министър-председател на Франция Едуар Филип обяви, че ще се кандидатира за президентския пост през 2027 г., с което допълнително размъти политическите води в страната след предсрочните парламентарни избори, свикани от бившия му шеф Еманюел Макрон.

Макрон се мъчи да намери министър-председател, след като загуби опита си да подсили относителното мнозинство на центристката си партия с предсрочни избори през юли.

Още: Макрон търси подкрепа от бившите президенти Саркози и Оланд, за да се справи с 55-дневната криза

Поражението доведе до безпрецедентна политическа безизходица, като сега най-големият блок в Националното събрание е левият алианс, следван от центристите на Макрон и техните съюзници и крайната десница.

Докато продължават преговорите за излизане от безизходицата, Филип потвърди широко очакваната си кандидатура за наследник на Макрон, който не може да се кандидатира отново през 2027 г. след изтичането на ограничението от два мандата.

Още: Френски депутати поискаха импийчмънт на президента Еманюел Макрон

Изявлението му усложнява сметките на Макрон, който търси министър-председател, способен да оцелее при евентуален вот на недоверие в дълбоко разединения парламент. „Подготвям се да предложа неща на французите. Това, което ще предложа, ще бъде огромно. Французите ще решат“, каза Филип пред списание Le Point.

Филип беше първият министър-председател на Макрон след избирането му през 2017 г., преобърнало политическия пейзаж на Франция, остана популярна фигура, откакто подаде оставка през юли 2020 г. Оттогава той сформира своя собствена партия, „Хоризонти“, която до голяма степен подкрепя правителството на Макрон, въпреки сведенията, че отношенията между двамата са се влошили, предаде БГНЕС.

Още: Макрон обяви кой е новият премиер на Франция

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес