Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Био" продукти и "еко" производство: Европарламентът затяга контрола срещу фалшиви продукти (СНИМКИ)

12 март 2024, 17:11 часа • 1109 прочитания

Европейският парламент приема решителни стъпки, с които да ограничи фалшивите "еко" и "био" продукти на пазара, предава репортер на Actualno.com от Страсбург.

Евродепутатите приеха позиция за създаване на система за проверка и предварително одобрение на твърденията за екологосъобразно предлагане на пазара с цел защита на гражданите от заблуждаващи реклами. Директивата относно твърденията за екологосъобразност ще задължи дружествата да представят доказателства за своите твърдения за екологичен маркетинг, преди да рекламират продукти като "биоразградими", "незамърсяващи", "спестяващи вода" или "базирани на био съдържание".

Държавите от ЕС ще трябва да определят проверяващи органи, които предварително да одобрят използването на такива искове, за да защитят купувачите от неоснователна и двусмислена реклама.

Още: Предвиждат двойно повече биопродукти за училища и детски градини

Какви ще са санкциите?

ЕП иска въпросните твърденията и последващите доказателства да бъдат оценени в рамките на 30 дни, но по-простите твърдения и продукти биха могли да се възползват от по-бърза или по-лесна проверка. Микро предприятия няма да бъдат обхванати от новите правила, а малките и средни предприятия ще разполагат с още една година, за да бъдат в съответствие спрямо по-големите предприятия.

Дружествата, които нарушават правилата, могат да бъдат санкционирани, като част от мерките, които се обмислят, са свързани с временно изключване от търговете за обществени поръчки, загуба на приходи и дори глоби в размер на най-малко 4 % от годишния оборот.

На този фон твърденията за екологосъобразност, основани единствено на схеми за компенсиране на въглеродните емисии, ще останат забранени. Дружествата обаче биха могли да споменат в рекламите си схеми за компенсиране и отстраняване на въглерод, ако вече са намалили емисиите си във възможно най-голяма степен и да използват тези схеми само за остатъчни емисии. 

Още: България - много назад в биопроизводството в ЕС

Парламентът също така реши, че твърденията за екологосъобразност относно продукти, съдържащи опасни вещества, следва да останат възможни засега, но Комисията следва да прецени в близко бъдеще дали те следва да бъдат изцяло забранени.

"Проучванията показват, че над 50% от твърденията за екологосъобразност са неясни, подвеждащи или неоснователни. Не можем да говорим за доволни потребители, ако всяко друго твърдение за екологосъобразност е невярно. Не можем да говорим за равни условия за нашите предприемачи, докато някои търговци лъжат", каза докладчикът на комисията по вътрешния пазар - естонският евродепутът от Renew Андрус Ансип. По думите му приетата днес Директива е балансирана и ще внесе яснота за потребителите, както и ще бъде по-малко обременяваща за търговците, отколкото проверката за всеки отделен иск.

"Време е да се сложи край на заблуждаващите твърдения за екологосъобразност. Нашата позиция слага край на разпространението на подвеждащи твърдения за екологосъобразност, които твърде дълго са заблуждавали потребителите. Ние ще гарантираме, че предприятията разполагат с правилните инструменти, за да възприемат достоверни практики за устойчивост. Европейските потребители искат да направят устойчив избор. Всички, които предлагат продукти или услуги, трябва да гарантират, че техните твърдения за екологосъобразност са научно проверени", допълни и докладчикът на комисията по околна среда - малтийският евродепутат от социалистите Сайръс Енджерер.

Още: За 10 години броят на биопроизводителите се е увеличил 20 пъти

Оттук насетне приетите промени отиват към новия Европейски парламент, който ще бъде избран след изборите от 6 до 9 юни тази година.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес