Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белградската полиция арестува мъж с арбалет, опитал да нахлуе в местен участък

02 юли 2024, 00:15 часа
Реклама

Белградската полиция арестува мъж, който се приближил до полицейски участък с раница, в която имало арбалет. Това се случи два дни след нападението с арбалет срещу израелското посолство в сръбската столица, предаде АФП.

От полицията заявиха, че мъжът е пресякъл бариерата пред участъка и след като му е било наредено да спре, е започнал да се отдалечава набързо. След това полицаите го настигнали и извършили обиск. "В раницата му бяха открити арбалет със седем стрели, няколко ножа и буркан с петарди. Разследват се мотивите и се извършва претърсване на апартамента му", заявиха органите на реда.

Още: Сърбия няма да ограничава продажбата на оръжия за Запада, макар те да отиват в Украйна

Заподозреният не е в правителствения списък на потенциални "екстремисти“. Полицията съобщи, че задържаният твърди, че е "преследван от мафията и тайните служби". "Ще бъде извършен медицински преглед, а по-нататъшните действия ще бъдат решени от прокурора", заяви сръбският вътрешен министър Ивица Дачич.

Сърбия е в състояние на повишена готовност от 29 юни, когато член на специално полицейско подразделение беше прострелян във врата с арбалет пред израелското посолство.

Още: Сърбия официално подписа споразумение с ЕС за сигурността на границите

След това полицаят откри огън и уби нападателя, каза Дачич, като осъди "отвратителния терористичен акт". Полицаят остава в болница и се възстановява след претърпяна операция.

Властите съобщиха, че нападателят е сърбин, приел исляма. Съпругата му, която в момента се намира в Черна гора, е разпитана от полицията по искане на Сърбия, предаде БГНЕС.

Още: Провокация: В Белград се появиха плакати с лика на Милошевич и надпис "Косово е Сърбия"

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес