Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Беларуската опозиция иска незабавното освобождаване на 224 политически затворници

03 октомври 2024, 23:00 часа • 678 прочитания

Лидерът на беларуската опозиция в изгнание Светлана Тихановска заяви днес, че 224 политически затворници в Беларус трябва да бъдат освободени спешно и призова западните страни да преговарят за освобождаването им с беларуските власти, предаде Асошиейтед прес.

Още: Обръщение на Светлана Тихановска се появи на хиляди монитори в Беларус (ВИДЕО)

През 2020 г. авторитарният президент на Беларус Александър Лукашенко предприе брутална разправа с инакомислието в отговор на масовите протести в страната. Те избухнаха след президентските избори, които му осигуриха шести мандат, но бяха заклеймени от опозицията и Запада като манипулирани. Оттогава са били задържани повече от 65 000 души, тъй като репресиите продължават и не отслабват, твърди правозащитната група "Вясна".

Още: Тихановска: Хората в Беларус живеят както по времето на Сталин

Според оценката на правозащитниците над 1300 лишени от свобода, които в момента са зад решетките, са политически затворници. Тихановска, която се кандидатира срещу Лукашенко през 2020 г. и беше принудена да напусне страната малко след гласуването, каза днес, че опозицията и защитниците на човешките права са идентифицирали 224 политически затворници, които трябва да бъдат незабавно освободени – „непълнолетни, възрастни хора, хора със сериозни заболявания състояния и многодетни майки“. „Тези хора трябва да бъдат освободени незабавно и без условия“, подчерта Тихановска в изявление.

Още: „Войната пълзи в Беларус“: Опасенията след като Лукашенко нареди свалянето на руски дронове (ВИДЕО)

Списъкът включва основателя на „Вясна“ Алес Бяляцки, който спечели Нобеловата награда за мир през 2022 г., и опозиционната лидерка Мария Колесникова, чието здраве бързо се влошава в затвора, както твърди семейството й. Според Тихановска 29 от затворниците в списъка са в критично състояние и „всъщност умират в затвора“. Тя каза, че от 2020 г. шестима политически затворници са починали зад решетките. Лукашенко, който управлява страната с желязна ръка в продължение на 30 години и ще се кандидатира за преизбиране догодина, отрича, че в Беларус има политически затворници.

Още: Вандали атакуваха сгради на беларуската опозиция в Литва

Същевременно обаче, през последните месеци той помилва 115 души, които са болни, молили са за помилване и са се разкаяли публично. Тихановска приветства помилванията и каза, че „тези стъпки трябва да продължат. В същото време още стотици бяха арестувани и още 142 души бяха определени като политически затворници“, допълни лидерът на беларуската опозиция, пише БТА.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес