Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Беларус започна военни учения край границите с Литва и Полша

07 август 2023, 17:36 часа • 3391 прочитания

Беларус започна военни учения в близост до границите си с Литва и Полша. Те се провеждат в близост до Сувалския пролом.

"По време на подготовката активно се използваше опитът от войната, а именно широкото използване на безпилотни летателни апарати, тясното взаимодействие на танковите и мотострелковите подразделения с подразделенията на другите видове въоръжени сили", заявиха от Министерството на отбраната на страната, цитирани от беларуската опозиционна телевизия NEXTA.

Не се споменава за участието на наемници от ЧВК "Вагнер" в ученията. Припомняме, че частната военна компания на Евгений Пригожин започна да обучава беларуската армия и предизвика висока доза напрежение в региона заради близостта си до границата с източния фланг на НАТО.

ОЩЕ: Литва и Латвия прехвърлят войски към границата с Беларус заради "Вагнер" (ВИДЕО)

Напрежение

В петък Литва и Латвия започнаха да прехвърлят свои войски по границата с Беларус заради опасността от "Вагнер". Това се случи, след като Полша укрепи своята граница с беларуската страна благодарение на снайперисти и хеликоптери.

Председателят на Комисията по национална сигурност и отбрана на литовския парламент Лауринас Кашчюнас заяви на 4 август, че затварянето на няколко пропускателни пункта с Беларус е само въпрос на време. Комисията е препоръчала ограничаване на броя на контролно-пропускателните пунктове още преди няколко месеца.

ОЩЕ: Беларуските граничари с провокация на границата с Латвия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес